Paleo étrend: minden, ami kell hozzá a konyhádban

A paleo étrend felfedezése többnyire azzal is jár, hogy otthon főzöl magadnak. Rögtön az után, hogy memorizáltad mit nem ehetsz a nagy elhatározás után, elkezded a különböző paleo receptek tárházát felfedezni. Néhány órányi kutakodás után pedig azt érezheted, hogy a konyhád teljesen új eszközökkel kell felszerelned. De ne rohanj azonnal vásárolni. Pláne mostanság.

Tekintsük sorban át, hogy mi is kell ahhoz, hogy paleo étrend kompatibilis legyen a konyhád. Először is sütni is fogsz süteményeket, húsokat és zöldségeket, így egy tepsi nem árt, ha van. De ez a hagyományos konyhában is alapfeltétel. Csakúgy, mint a különböző fazekak és lábasok, serpenyők, tányérok, bögrék, tálkák, tálak valamint evőeszközök. 

Eszközök, amelyek tovább hasznosíthatók a paleo étrend során

A tésztaszűrőt nem kell azonnal nyugdíjaznod a paleo étrend miatt, mert ma már többféle paleo kompatibilis tésztát vásárolhatsz. Ha pedig a tésztáknál tartunk, akkor akár magad is készíthetsz ilyesmit, így a tésztanyújtó gépet, tészta dagasztót, és a sodrófát se ajándékozd el azonnal. 

A gofri sütőt is tudod tovább hasznosítani, mert sokféle paleo gofrit készíthetsz édes, de akár sós változatban is. A fondü készletedet sem kell sutba dobni, csakúgy, mint meleg levegős fritőzt, kontaktgrill vagy a tejhabosítóval ellátott kávégépet, esetleg egy külön kis tejhabosítót. Ugyanis növényi tejeket is lehet habosítani. Igaz, kicsit más a habja, mint a tehéntejnek, de ez semmit nem von le az értékéből. 

Az összes többi háztartási általános gép, mint a habverő, botmixer, turmix, gyümölcscentrifuga, kávédaráló vagy aprító igen nagy hasznodra lesz. 

Még a toast sütődet is tovább tudod hasznosítani. Igaz nem szendvics készítésére, hanem tükörtojás sütésére. Remekül lehet benne három- vagy négyszögletes tükörtojást sütni és mivel tapadásmentes a bevonata, még sok zsiradék sem kell hozzá. Igaz, mindezt egy egyszerű teflonos vagy kerámia bevonatos serpenyővel is megoldhatod. 

Még a joghurtkészítődet is tovább hasznosíthatod, mert remek növényi joghurtokat is lehet készíteni.

Amitől meg kell válnod

Ahogy láthatod, szinte minden eszköz maradhat a konyhádban, mert mindegyiket remekül lehet hasznosítani. Ugyanakkor van két olyan konyhai eszköz, amelyet biztosan nem tudsz tovább hasznosítani, amennyiben a paleo étrend híve leszel. Ugyanis biztosan a szögre akaszthatod vagy épp elajándékozhatod a fritőzöd. Ugyanis az étolajos sütés nem szerepel a paleo étrend tárházában. Süthetsz helyette serpenyőben zsírban vagy épp kókuszolajban. 

De ugyanígy nyugdíjba vonulhat a kenyérsütő géped is. Bár lehet paleo kenyeret sütni, de ahhoz egészen biztos nem lesz szükséged gépre.

Segítség kezdőknek

Ahogy látod, egy teljesen átlagos konyhafelszerelés is megfelel arra, hogy elkezd a paleo étrend szerinti főzést és sütést. 

Amennyiben most kezded a paleo étrend kialakítását, akkor segítségedre lehet a Paleo alapok kezdőknek című elektronikus könyvem. Megtalálhatsz benne mindent a paleo alapanyagokról, kaphatsz belőle tanácsot, hogy mit tehetsz, ha épp a város közepén éheztél meg, miként vásárolhatsz praktikusan. Mindezek mellett több, mint ötven receptet a magyar konyha legjobbjaiból, amelyeket paleóra hangoltam. Mi több, kész menütervet is letölthetsz, így nem kell hosszasan azzal időt töltened, hogy mit is egyél.