Paleo kovászos uborka

Nem szerettem soha a kovászos uborkát. Az uborka bármely formája kedvemre való, de ez az egy valahogy nem megy. Sem az illata, sem az állaga, sem az íze nem jön be. Így mikor paleózni kezdtem nem is volt miről lemondani. Az ecetes és egyéb változatot meg simán el lehet készíteni paleo kompatibilis módon. Különben meg nyersen a legjobb, még a kovászolni való méretű uborka is. Ugyanakkor rendelkezem FF-el vagyis a Férjek Ferrarijával, aki bizony szereti a kovászos uborkát. Meg a családban vannak így többen is. Így, amikor megláttam a boltban a nagyon szép és igencsak jó áron lévő kovászolni való uborkát, akkor elhatároztam, hogy kipróbálom a paleo kovászos uborka recepjét, amelyről már sokat olvastam a neten. Sikert arattam, bár továbbra sem szeretem a kovászos uborkát, még a paleo változatot sem. 

Hozzávalók:

8 kovászolni való uborka, 2 csokor kapor, 2 fej fokhagyma, 1 evőkanál só, 1 liter (szűrt)víz. 

A paleo kovászos uborka elkészítése:

  1. Az uborkákat alaposan ledörzsöljük víz alatt egy szivaccsal. 
  2. Két közepes befőttesüveget alaposan elmosunk és forró, lobogó vízzel megtöltjük és lefedjük a tetejével. 
  3. A vizet megforraljuk és beletesszük a sót. 
  4. Hagyjuk a vizet kihűlni és az üvegekből is kiöntjük a forró vizet. Félre tesszük száradni. 
  5. Amikor a sós víz kihűlt az uborkák végeit levágjuk és négyfelé bevágjuk. De nem kell a végéig, csak a háromnegyedéig. 
  6. A befőttes üveg aljára teszünk fél csomag kaprot. 
  7. Az üvegbe beleteszünk négy kovászos uborkát a négyfelé vágott végeivel lefelé. 
  8. A maradék helyekre az egyik fej fokhagyma megtisztított geredjeit tesszük. 
  9. A tetejére pedig a kapor csokor másik felét. 
  10. Felöntjük a tetejéig a sós vízzel. 
  11. Ugyanezt megtesszük a másik üveggel és a maradék alapanyagokkal. 
  12. Tányérba állítjuk és lefedjük a tetejével, de nem csavarjuk rá, csak rátesszük. 
  13. Meleg helyre tesszük, nem kell nekik közvetlen napfény, csak jó meleg. 
  14. Négy napig érleljük és naponta utána öntünk a felöntőlével. Akkor jó, amikor bezavarosodott a vize és jellegzetes kovászos uborka illata van.
  15. Négy nap után a hűtőben tároljuk.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben