Fűszereink – a zeller gyógyhatása

A főzés során különböző fűszereket használva akár gyógyulhatunk is. Ugyanis legtöbb fűszernövényünk egyben gyógynövény is. Ilyen a magyar konyha egyik alapfűszere és egyben zöldsége a zeller. Van belőle gumós változat, amelynek gumóját zöldségként, levelét fűszerként használjuk. Egyre népszerűbb a halványítózeller is, amelynek szárát és levelét például salátákba szeletelve esszük. A metélőzeller még nem olyan nagyon ismert. Ez a növény ugyanúgy működik, mint a snidling, vagyis csak a levelét vágjuk le és újra növekszik tavasztól őszig. A zeller gyógyhatása kevéssé ismert, sokan csak annyit tudnak róla, hogy randikaja vagyis afrodiziákum. Ennél azért többet is tud. 

Vedd zölddel vagy ültess zöldet

A boltokban tavasztól-őszig rendszeresen kínálnak olyan zellergumót, amely zsenge és még rajta van a zöldje. Ezt szeretem a legjobban, mert kettő az egyben. Vagyis a gumóját hasznosítom az ételben, mint zöldség a zöldjét pedig fűszerként használom, akár egy másik ételben. Ha egy kicsivel több zellerzöldje maradna, akkor zacskóba teszem és bedobom a mélyhűtőbe. Még összeaprítani sem kell. Ha kiveszed fagyottan, akkor csak rátenyerelsz vagy törsz belőle egy darabot és máris ott van apró darabokban a zellerzöld. 

A halványító zeller avagy másnéven zellerszár is ugyanazokat az ízeket tudja, mint a hagyományos gumós változata. Ezt inkább salátákba, turmixokba érdemes használni, bár a húslevesben is megállja a helyét, csakúgy, mint a metélőzeller.

A metélőzeller nem nagy igényű. Csak szórd a magokat egy balkonládába és locsold rendszeresen. Télre ott is hagyhatod, tavasszal újból ki fog zöldülni és még szebb lesz, mint előző évben volt. Csak végj belőle, amikor szükséged van rá, gyorsan újra kinő. 

Zeller az ételekben

A zeller markáns ízű növény, így nagyon oda kell figyelni, hogy mikor mennyit teszünk az ételhez. Ugyanakkor aromájával különlegessé is teszi az ételt. A zöldjét nyugodtan szórd bele salátákba, levesekbe, ragukba. Mi több díszítheted is vele a tányéron lévő ételt. 

Nálunk nagyon kedvelt a zellekrémleves. Bármikor marad némi húsleves, az biztos, hogy zellerkrémlevesként születik újjá. De remek köret is lehet belőle. Édesburgonyával együtt sütve nagyon finom köret a brassói aprópecsenyéhez, de egy egyszerű pökölthöz is. A sült zöldségek elhagyhatatlan kelléke is a zeller, de a rántott töltött káposztából sem hiányozhat. 

A zellerszár avagy halványító zeller pedig a zöld turmix elengedhetetlen alkotóeleme. 

A zeller gyógyhatása

Tehét a zeller nem csak afrodiziákum. Segít a változó korban lévő nők tüneteinek enyhítésében. Remek fogápoló szer. Csak el kell rágcsálni belőle egy keveset és letsztítja az evés utén keletkezett lepedéeket a fogakról. Illóolajai degerősítőként, idegrendszeri panaszokra és izületi gyulladásokra kiválóak. Remek antioxidáns és A-vitamin forrás. Mindezeken túl folsavat, riboflavint, niacint, C- és K-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül káliumot, nátriumot, kalciumot, a mangánt és a magnéziumot biztosít a testünk számára. A zeller kiváló természetes vízhajtó is. A kismamák egyik jóbarátja, mert serkenti a tejtermelést. De a fogyókúrázók is szerethetik, mert igen alacsony a kalória tartalma, 100 grammnyi zeller megközelítőleg 16 kalóriát tartalmaz.