Narancslekvár mindenmentes módon

Méghogy télen már nem lehet lekvárt eltenni. Dehogynem! Egészen pontosan mindenmentes narancslekvár kerülhet a befőttes üvegekbe. Miután ilyenkor a legfinomabb a narancs, érdemes lekvárt készíteni belőle, akár nagyobb mennyiséget is. Nem mondom, hogy gyors meló, de nagyon megéri. Kiválóan használható, akár paleo péksüteményekbe, süteményekbe vagy akár paleo joghurtokba, krémekbe. Önmagában is nagyon finom desszert helyett!

Hozzávalók:

  • legalább 3-4 kg bio narancs,
  • folyékony sztívia,
  • agavé szirup.

A narancslekvár elkészítése:

  1. Alaposan mossuk meg a narancsokat.
  2. A héját reszeljük le, de csak és kizárólag a narancssárga részt. A fehér már keserű, azt nem szabad. 
  3. Hámozzuk meg a narancsokat. 
  4. Szedjük gerezdekre és a gyümölcshúst vágjuk ki a körülöttük lévő hártyából. Kizárólag a gyümölcshús maradhat a lekvárban. 
  5. Tegyük nagy lábasba és kezdjük el forralni.
  6. Főzzük 10-15 percig.
  7. Botmixerrel alaposan turmixold át.
  8. Forrald még legalább fél órát.
  9. Ízesítsük folyékony sztíviával és agavé sziruppal az ízlésünknek megfelelően. Az agavé szirupból elég kevés is, mert csak arra szolgál, hogy a sztívia utóízét elfedje.
  10. Alaposan kifertőtlenített üvegekbe tesszük úgy, hogy teljesen a karimájáig érjen. 
  11. Lefedjük és dunsztban hagyjuk kihűlni.
  12. Felbontás után hűtőben tároljuk a maradékot.

Tipp:

Édesítheted eritrittel, nyírfacukorral vagy bármilyen általad használt édesítővel is. Ha szereted a fűszeresebb ízeket, tehetsz bele fahéjat, kardamomot, szegfűszeget vagy akár csillagánizst is. Egy csipet csilivel is megbolondíthatod az ízét, ha kísérletező kedvedben vagy.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben