Paleo száraztészta

Előfordul, hogy megkívánunk egy régi ízt, valamely tésztás ételt. Bár rengeteg féle alapanyagból készült paleo száraztészta van már a boltokban, de valljuk be, bizony aranyárban adják. Már a liszt sem olcsó, ha esetleg otthon készítenéd el. A magam részéről én a zablisztet vagy zabpehelylisztet használom erre és magam készítem el otthon. Nem ördöngősség, nem egy ökör ára és finom is. Könnyű vele dolgozni. A hozzávalókat most úgy adom meg, ahogy nagyanyáink szokták: körübelülre. Azért, mert sose mértem meg és persze azért is, mert függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől is. Nekem van tésztakészítő gépem, amelyet a barátnőmtől kaptam, de ennek hiányában kézzel is elkészíthető. Ilyenkor persze sodrófára van szükség. De, hát nagyanyáink is így készítették. Kifőzni pedig ugyanúgy kell ezt a tésztát is, mint bármelyik másikat.

Lasagne tésztát is készíthetünk belőle. Ebben az esetben csupán a kinyújtott tésztát a megfelelő hosszúságúra vágjuk. De, ha van hozzá eszközünk, akkor akár csigatészta is készíthető belőle.

Hozzávalók

zab(pehely)liszt, tojás

Elkészítése

  1. Felütjük a tojást.
  2. Annyi lisztet keverünk bele, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.
  3. Kis hurkákat formázunk és átnyújtjuk a géppel, fokozatonként.
  4. A kívánt formára vágjuk a géppel. (Szélesmetélt, cérnametélt vagy kézzel kockákra is vághatjuk. Netán lebbencsnek is felapríthatjuk száradás után.)
  5. Tiszta konyharuhán kiszárítjuk.