A legjobb gluténmentes derelye szilvalekvárral

Az édesburgonya nagy megmentőm volt akkor, amikor végre elterjedt hazánkban is. Imádtam mindenevő koromban a krumplit. A batáta pedig képes volt megvigasztalni a burgonya után sóvárgó ízlelőbimbóimat. Régen az anyagilag szűkebbre szabott hónapokban vásároltam egy nagyobb zsák krumplit. Volt belőle sült hasáb, héjában sült, rakott, főzelék, paprikás, krumplis tészta vagy épp jó vajas püré. Ilyen ételek mellett fel sem tűnt, hogy épp spórolósra fogtam a kosztpénzt. De a szilvás gombóc, a derelye és a nudli sem maradhatott ki a sorból. Édesburgonyával pedig ugyanezeket el lehet készíteni sokkal egészségesebb formában. Ilyen most már a gluténmentes derelye is, amely nálunk nagy kedvenc lett. 

Hihetetlen módon hasonlít a guténmentes derelye íze az eredetire. Érdemes vele egy próbát tenni. Egyáltalán nem bonyolult művelet és ilyet nem kapni a boltokban. Amiért talán többet kell talpalnod, hacsak nem készítettél magad, az a sütésálló, cukormentes szilvalekvár. Nem lehetetlen találni akár piacokon őstermelőknél, akár bio boltokban, de még a hipermarketekben is bele botolhatsz könnyedén. Azért kell a sütésálló, hogy a főzésnél ne szivárogjon ki a derelyéből. 

A tésztájának receptje ismerős lehet neked már, amennyiben elkészítetted már a mindenmentes szilvás gombócot. Ahogy a hagyományos változatban, úgy a paleo változatban is ugyanaz a tészta. 

Hozzávalók: 

  • 1 közepes édesburgonya (kb.: 150 g)
  • 1 tojás
  • 10 g tápiókaliszt
  • 50 g zöldbanánliszt
  • 25-30 dkg darált dió
  • egy kis üveg cukor nélküli, sütésálló szilvalekvár
  • 1:4 édesítő vagy olyan, ami a kedvenced, de kristályos állagú legyen
  • őrölt fahéj
  • bambuszrost a nyújtáshoz

A gluténmentes derelye elkészítése:

  1. A darált diót száraz serpenyőben világosbarnára pirítjuk. Fontos, hogy ne legyen sötét, mert akkor már megégett. Folyamatosan érdemes kevergetni. 
  2. A főtt édesburgonyát összekeverjük a tojással és a lisztekkel.
  3. Hagyjuk állni legalább fél órát, de lehet egy óra is a pihenő ideje. 
  4. Bambuszrost liszttel bőven megszórt nyújtódeszkára borítjuk a tésztát és megszórjuk a tetejét is bőven bambuszrosttal.
  5. Kinyújtjuk fél centi vastagra a tésztát. 
  6. Ötször öt centis négyzetekre vágjuk a tésztát egy késsel. Nem baj, ha némelyik téglalap vagy más alakú. 
  7. Tegyünk mindegyik lapra egy púpozott mokkáskanálnyi szilvalekvárt.
  8. Szórjunk rá fél mokkáskanálnyi édesítőt és egy-két csipet fahéjat. 
  9. Hajtsuk össze a lapokat és a szélüket egy villával nyomkodjuk össze. Az is jó, ha egy derelye vágóval átgurulunk a szélükön, az is összeragasztja.
  10. Forraljunk sós vizet. A lobogó vízbe tegyük bele óvatosan egy kanál segítségével a derelyéket. 
  11. 10 percig főzzük. 
  12. Szedjük ki. Akkor jó, ha feljött a víz tetejére az összes derelye és egy kicsit meg is dagadtak. 
  13. Egy szűrőkanállal egyesével szedjük ki a derelyéket és a pirított darált dióba forgassuk bele.
  14. Fahéjas édesítővel megszórva tálaljuk.