Márton napi kacsa ételek (videóval)

Ismét divatba jött, hogy Márton napján liba lakomát tartanak annak tiszteletére, hogy Szent Márton a püspökké választása elől a libaólba menekült. Ám elszámította magát és a szárnyasok hamar elárulták hollétét. A liba különben is nagyon finom és ritkán használt alapanyag. Igaz, inkább családi adag egy közepes méretű liba, de az sem lehetetlen, hogy kisebb adagokban dolgozzuk fel. Ez volt például az egyik oka annak, hogy nálunk inkább Márton napi kacsa ételek kerültek az asztalra. Így is kétféle étel készült belőle és több étkezésre is elég lett. 

Ezúttal is, amíg a Márton napi kacsa ételek előkészületeit végeztem, többször megfogadtam: többé nem sütök ilyen szárnyast. Mindig megfogadom, amikor – egy erre rendszeresített – szemöldökcsipesszel próbálom simává varázsolni a bőrét. De mindezt abban a pillanatban felejtem el, amikor az első falat kacsasült bekerül a számba. Mert megéri bajlódni vele olyannyira finom. 

Idén Márton napra inkább kacsát választottam az ebéd főszereplőjének liba helyett. A liba túl nagy lett volna nekünk FF-el. Eredetileg libaaprólék levest terveztem, de sehol nem lehetett ezen alapanyagokhoz hozzá jutni. Mindenhol csak libacomb és libamell volt készleten, mintha csak ezekből állna szegény madár. Így találtam egy nagyon jó ajánlatot az egyik helyen és enyém lett egy egész pecsenyekacsa. Azzal együtt, hogy legalább fél órán át kopasztottam, kitűnő választásnak bizonyult. 

Lett belőle kacsaleves két étkezésre és libasült sütőtök pürévelvalamint édes lilakáposztával. Ez utóbbi két alkalomra jutott és maradt még egy salátára való adag is két személyre. Ezek után nem lehet azt mondani, hogy nem volt gazdaságos a bevásárlásom. 

Márton napi kacsa ételek videón

A Márton napi kacsaételekről videót is készítettem nektek, amelyben azt is megnézhetitek, hogy piaci bevásárlás után nálunk mi a reggeli. Mi került Dezsőkébe a beszerzés után. (Dezsőke a mi banyatankunk és legfőbb segítőnk piacnapokon. Az egyik legjobb darab a fajtájából, mert könnyű és sokat bele lehet pakolni. Állítható a fogantyúja és szerintem esztétikus is.)

Magát a piacot is láthatjátok a legszebb őszi színek közt. Kiderül az is, hogy miért egy tető nélküli kacsasütőben sütöttem meg a kacsát. 

Kacsa leves 

Hozzávalók:

 • Kacsaaprólék(nyak, szárnyak, zúza, máj)
 • 2 szál sárgarépa
 • 1 szál petrezselyem
 • 1 vöröshagyma
 • fél fej karalábé
 • 15 szem színes bors
 • só ízlés szerint
 • víz

Elkészítése:

 1. A megtisztított kacsaaprólékot egy fazékba tesszük és ráöntünk másfél-két liternyi vizet.
 2. Beledobjuk a színes borsot és egy kis sót. 
 3. Addig főzzük alacsony lángon, fedő alatt, amíg a hús megpuhul. 
 4. Ekkor bele tesszük a meghámozott és felszeletelt zöldségeket és addig főzzük, amíg megpuhulnak. 

Rozmaringos kacsasült

Hozzávalók: 

 • 1 pecsenyekacsa (2-2,5 kg)
 • 1 édes alma
 • majoranna
 • 1 dl víz

Elkészítése:

 1. A megtisztított kacsát alaposan sózzuk be kívül és belül egyaránt. 
 2. Szórjuk meg majorannával is mindenhol. 
 3. Tegyük magas falú tepsibe. 
 4. A belsejébe tegyünk almaszeleteket. 
 5. Öntsünk alá vizet.
 6. 200 fokon 1,5-2 órát süssük lefedve. 
 7. Az utolsó tíz percre vegyük le a fedőt róla, hogy megpiruljon.