Fekete szederlekvár paleo módra

Nem találkozni vele túl sűrűn, de ha van néhány fekete szeder bokor a kertedben, akkor szerencsés vagy. Idén jó termés várható, érdemes lekvárnak eltenni. 

Ha nem lenne saját bokrod, érdemes nagyobb mennyiségben piacokon, őstermelőktől vásárolni fekete szedret, mert nagyon értékes tápanyagokat tartalmaz. Remek turmix, sütemény és krém készíthető belőle, de hasznos, ha lekvárként is elővehetjük télen. Hiába sok kis mag csücsül a gyümölcsben, gyorsan ki tudjuk varázsolni onnan. Mossuk meg a gyümölcsöt alaposan, válogassuk ki az esetleg már nem friss szemeket és tegyük késes aprítóba. Alaposan aprítsuk össze a gyümölcsöt. Ezután egy nagyobb lúkú fém szitát tegyünk egy tálra és öntsük a szitába a gyümölcspépet. Egy szilikonlapát vagy fakanál segítségével kevergessük addig, amíg csak a magok maradnak a szűrőben. Ez a módszer működik ribizlivel, málnával is. Eperrel is, de akkor sűrűbb szövésű szitán kell átszűrni. 

A lekvár készítése sem bonyolult művelet ezután. Csak öntsük bele egy nagy lábasba a szederlevet és alaposan forraljuk fel. Tegyünk bele – ízlés szerint – édesítőt, nyírfacukrot, eritritet vagy akár sztíviát.

Ezután tegyük alaposan kifertőtlenített üvegekbe úgy, hogy kicsorduljon kicsit a lekvár. Zárjuk le a tetejét. Fejjel lefelé forgatva száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

Ha pedig mézzel édesítenénk, akkor azt utólag tehetjük meg. Igen, utólag azért, mert a méz, ha felforraljuk elveszti szinte minden jótékony hatását. Nem is kell forralni, mert már 40 fok felett elveszti jótékony hatását. Ezért az a trükk, ha mézzel édesítenénk lekvárunkat és nem szeretnénk, ha csak szimpla cukorként működne benne, hogy utólag édesítjük. Vagyis eltesszük a lekvárt a fent említett módon üvegekbe, kidunsztoljuk. Felbontáskor pedig összekeverjük annyi mézzel, amennyivel szeretnénk. 

Egyébként ha jó édes a fekete szeder, alig kell édesíteni.