Az öt legjobb zöldséges étel böjt idejére

Akár vallási megfontolásból, akár az egészséged érdekében döntöttél úgy, hogy tartod a Húsvét előtti böjtöt, mindenképpen hasznodra lesz az öt legjobb zöldséges étel receptje. Olyan finomságok leírását fésültem egybe, amelyek laktatóak és egyáltalán nem hiányzik belőlük a hús. 

Annyit leszögezhetünk, hogy sok szakértő úgy véli nagyon hasznos az időszakos böjt, ami persze nem csak abból áll, hogy nem eszünk húst, hanem abból is, hogy jóval kevesebb étellel terheljük meg az emésztő rendszerünket. Ezt azért érdemes nagyon körültekintően végezni, különösen, ha van valamilyen betegséged. 

Kimondhatjuk azt is, hogy a húsvéti böjt ma már nem túl szigorú elveken alapul, de ennél is fontos, hogy a betegek, kismamák, gyerekek, idősek és a várandósok ne végezzék. Ezt még a vallási szabály is kiköti. 

Nekem is vannak olyan időszakaim, amikor kevesebb húsra vágyom, vagy egyáltalán nem kívánom. Ilyenkor vetem be – a nem csak – az öt legjobb zöldséges étel közül valamelyiket. Vagy csak bedobálok zöldségeket a sütőbe és egész egyszerűen összesütöm őket fűszerekkel. 

Az öt legjobb zöldséges étel 

Ha salátáról beszélünk sokaknak az unalmas és egyáltalán nem laktató zöld levelek jutnak az eszükbe. Pedig számos olyan saláta létezik, amely tartalmas és igen finom. Az egyik kedvencem a sült zöldséges saláta, amely a friss és sült zöldségek verhetetlen kombinációja. Télen-nyáron egyaránt elkészíthető. Vacsorára vagy akár ebédre is megteszi. 

Amennyiben sikerül bármilyen paleo tésztát vásárolnod, vagy épp készítenél otthon (mert ezt is lehet könnyedén), akkor mindenképpen próbáld ki a gombás tésztát. Negyed óra alatt az egész családnak elkészítheted ezt az ételt és garantáltan senki nem hiányolja majd a húst. Ha pedig maradna a kifőtt tésztából, akkor a legközelebbi étkezésnél megszórhatod mákkal vagy dióval, esetleg fokhagymás olajjal és megszórhatod parmezánnal. Így is nagyon finom ételek lesznek belőle. 

Bonyolultnak hangozhat a karfiolos muffin zelleres batátakrémmel, de valójában nem az. A muffint össze lehet dobni gyorsan és amíg sül, addig elkészülhet a zelleres batátakrém. Akár vendégvárónak is tökéletes és különleges. 

rakott brokkoli talán nem is annyira különleges, mint egyszerű és egészséges. Ugyanakkor hétköznapra az egyik legjobb étel. Kevés munka van vele, mert a többit a sütő végzi és nagy tételben gyártható. Így akár több napra előre is elkészíthető, mert akár hidegen is finom. Remekül dobozolható, ezért lehet belőle munkahelyi ebéd is. A brokkoli pedig super egészséges. Kár lenne kihagyni. 

Ha valami igazán nem hétköznapi zöldséges ételre vágysz, akkor neked való a rántott töltött káposzta. Ezzel bármely vendégedet lenyűgözheted és emellett jól is lakathatod. Ez inkább hétvégi étel, mert nem tartozik a leggyorsabban elkészíthetők közé, de mindenképpen helye van az öt legjobb zöldséges étel között. Tálalhatod magában, házi majonézzel vagy édesburgonya pürével is.