Zárd üvegbe a tavaszt: mindenmentes medvehagyma pesto

A medvehagyma a tavasz első igazi szabadföldi zöldsége. Lehet a kertedben is, de hozzá juthatsz akár egy-egy erdőben is. Akár a piacon veszed, akár magad szeded, mindenképp érdemes kihasználni a szezonját, ahogy már említettem is neked a napokban. Érdemes eltenni belőle az év többi részére is, például üvegben mindenmentes medvehagyma pesto formájában. 

Persze nem csak üvegben lehet átmenteni a medvehagyma ízét az év további részére, hanem akár a mélyhűtőben is. De a mindenmentes medvehagyma pesto annyival jobb, hogy már konyhakész. Csak kinyitod, ráöntöd a húsra pácként, ízesíted vele a paleo tésztádat vagy bele kevered a saláta öntetbe. 

De arra is nagyszerű megoldás, ha valami különleges gasztro-ajándékot szeretnél adni valamely barátodnak, szerettednek. Egy szebb üvegbe csomagolva mutatós és hasznos meglepetés lehet belőle, no és persze különleges. 

A pestót botmixerrel készítettem. Azért tettem, mert ez az adag, amit alább olvashatsz a receptnél egy kisebb üveg pestóra elég. Vagyis nem olyan nagy mennyiség, így a kelyhes turmixhoz kevés lett volna. A botmixeremhez adtak vele egy nagyon magas falú műanyag poharat. Az pont ideális volt ehhez a pesto mennyiséghez. Ám, ha több üvegnyi mindenmentes medvehagyma pesto a vágyad, akkor már a normál turmixgép is megfelel a célnak. 

Amennyiben neked nincs a botmixeredhez speciális pohár, akkor keress egy nagyon magas falú edényt. Ilyen lehet például egy zománcos mérőedény vagy egy nagyobb befőttes üveg is. Abban is lehet nagyszerűen össze turmixolni, kifröccsenés veszélye nélkül. Ám, ha végképp nincs ilyen célszárszám a közeledben, akkor egy tálban is megoldhatod a feladatot.

Még egy utolsó jótanács: olívaolaj helyett használhatsz repceolajat is a mindenmentes medvehagyma pesto elkészítéséhez. A napraforgót pedig kicserélheted kesudióra, dióra vagy mandulára is. 

Hozzávalók:

60 g medvehagyma

25 g parmezán sajt

1 kis gerezd fokhagyma

fél bio citrom héja

30 g pörkölt, hántolt napraforgó

70 ml olívaolaj

A mindenmentes medvehagyma pesto elkészítése:

A medvehagymát vágjuk apróbb darabokra. 

Tegyük a felvágott medvehagymát és a többi alapanyagot egy edénybe és botmixerrel aprítsuk krémesre.