Nyár végi sztár: mindenmentes szilvás gombóc

Sztár a javából a szilvás gombóc, mert még egy híres magyar dal is megörökíti a finomságát. Azért nyár végi, mert a szilva épp most kezd el teremni és régen még a nagy lekvárbefőzések előtt mindenképp megfőzték ezt az igazán népszerű ételt. A hagyományos változatban a krumpli, a liszt és a zsemlemorzsa a főszereplő, de könnyedén lecserélhetjük ezeket sokkal egészségesebb hozzávalókra. Nálunk a mindenmentes szilvás gombóc édesburgonyából és két féle paleo lisztből készül. A bundáját pedig darált dió biztosítja, amely – ha hiszed, ha nem -, de tényleg nagyon hasonlít a zsemlemorzsához. 

A mindenmentes szilvás gombóc tésztáját is nagyon lágyra kell gyúrni, hasonlóan az eredeti változathoz. Ugyanúgy ragad, ezért kell hozzá a bambuszrost a nyújtásnál. 

Tölteléknek mindenképp érett, édes szilvát válassz. Amennyiben nem sikerült, nagyon sok édesítő és fahéj segít a korrekcióban. Ebben az esetben a tálalásnál is légy bőkezű az édesítővel és a fahéjjal, szórd meg alaposan a gombócokat. 

Ha szeretnél télen is elkészíteni a mindenmentes szilvás gombóc receptjét, akkor zacskókban, kis adagokban le is fagyaszthatsz kimagozott és félbe vágott szilvákat. Kiolvasztva ugyanúgy használhatod, mint a friss gyümölcsöt. 

Hozzávalók: 

1 közepes édesburgonya (kb.: 150 g)

1 tojás

10 g tápiókaliszt

50 g zöldbanánliszt

25-30 dkg darált dió

15-20 szem szilva

1:4 édesítő

fahéj

bambuszrost a nyújtáshoz

A mindenmentes szilvás gombóc elkészítése:

A darált diót száraz serpenyőben világosbarnára pirítjuk. Fontos, hogy ne legyen sötét, mert akkor már megégett. Folyamatosan érdemes kevergetni. 

A főtt édesburgonyát összekeverjük a tojással és a lisztekkel.

Hagyjuk állni legalább fél órát, de lehet egy óra is a pihenő ideje. 

Bambuszrost liszttel bőven megszórt nyújtódeszkára borítjuk a tésztát és megszórjuk a tetejét is bőven bambuszrosttal.

Kinyújtjuk fél centi vastagra a tésztát. 

Ötször öt centis négyzetekre vágjuk a tésztát egy késsel. Nem baj, ha némelyik téglalap vagy más alakú. A lényeg, hogy akkora legyen, ami átéri majd a bele rakott szilvát. 

A lapokra tegyünk egy fél szilvát vagy ha nagyobb, akkor egy negyedet. 

Szórjuk meg mindegyik szilvát fél teáskanál édesítővel. Ha elég édes a szilva, akkor kevesebb édesítő is elég. 

Szórjuk a szilvákra még egy-két csipetnyi fahéjat. 

Ezután formázzunk gombócokat a tésztából. 

Forraljunk sós vizet. A lobogó vízbe tegyük bele óvatosan egy kanál segítségével a gombócokat. 

10 percig főzzük. 

Szedjük ki. Akkor jó, ha feljött a víz tetejére az összes gombóc és egy kicsit meg is dagadt. 

Egy szűrőkanállal egyesével szedjük ki a gombócokat és a pirított darált dióba forgassuk bele.

Fahéjas édesítővel megszórva tálaljuk.