Újabb paleo egytálétel maradékból

Nálunk nagy divatja van a maradék ételek felhasználásának, ugyanis utálok kidobni ételt. Nem is teszem, adott esetben rábízom a férjemre. Ugyanakkor nem tudok keveset főzni. Az esetek többségében vendégünk lehetne a Magyar Honvédség is egy-egy ebéden vagy vacsorán.

Mindennek az oka, hogy vidéken nőttem fel és nálunk egyáltalán nem volt maradék. Ugyanis volt kutyánk és más házi haszonállatunk. Így például az ebéd maradéka a kutya menüje lett, a szárazkenyér a kecskék és tyúkok csemegéje, beáztatva pedig a malacok híztak tőle. Mi több, a krumpli héját és a zöldségek levágott héját a tyúkok falatozták örömmel, a tojás héjat pedig a malacok ropogtatták. Így azt sem dobtuk ki. Én ehhez szoktam hozzá, így a “nagyfaluban”, a betondzsungelben sem tudom csak úgy kidobni a maradékokat.

A nagy mennyiségek készítésének az oka is a vidéki élet. Ott biza nagy a család. A miénk különösen, így legalább öt főre főztem. A kis lábas is minimum egy literes volt. Szokás volt nálunk adni a kedvesebb szomszédnak is egy-egy jól sikerült fogásból kóstolót, legyen az akár egy ragu vagy sütemény. Aztán mehetett a recept-csere. A “kölcsönkenyér” pedig alkalom adtán visszajárt és mi kaptunk finomságokat. Arra pedig külön figyeltünk, hogy mindig legyen valami a hűtőben, kamrában, mert hát ki látott már olyan vidéki házat, hogy ne tudják megkínálni valami étellel a váratlanul érkezett rokont vagy barátot. Ezt láttam és tanultam gyerekkoromtól kezdve. Innen nincs visszaút. Persze azért redukálni sikerült a mennyiségeket, de a mai napig (immár több, mint húsz éve) többet főzök minden alkalommal, mint amennyit megeszünk. Ezért időközben összegyűjtöttem és kifejlesztettem, kikisérleteztem számos olyan ételt, amelyet elsősorban maradékokból készíthetők el.

A legújabb fejlesztésem a Paleo paprikás csirke. A férjem szüleitől kaptunk húslevesből származó főtt csirkecombot és főtt leveszöldségeket. Nem szeretjük a főtt húst, így adta volna magát, hogy vadast készítsek belőle, de én sült egytálételre vágytam. Gyorsan körülnéztem a hűtőben és így megszületett a Paleo paprikás csirke. A neve félrevezető, mert bizony köze sincs az eredetihez, csupán annyi, hogy van benne paprika, de az is szeletelve. Próbáljátok ki, nagyon remek újjászületése a kissé unalmas főtt húsnak.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben