Csokoládés lávasüti

Sosem voltam édesszájú. Inkább a sós ételek varázsoltak el mindenevő koromban, mint egy jó, ropogós sajtos stangli, friss burgonyás pogácsa vagy éppen az örök kedvenc: a ropi. Ám, amióta paleózom mindez átalakult és előfordult, hogy olyan édességeket kívántam meg, amelyeket korábban látni sem tudtam. Arra még nem jöttem rá, hogy mindez miért történt, de a jó oldala az, hogy FF alapból édesszájú. Így ketten vagyunk a “bajban”. Azért java részt sikerül olyan sütiket össze dobni, amelyek mindkettőnk ízlésének megfelelnek. Ilyen a csokoládés lávasüti is, amely folyékony csokoládé menyország. 

Kívül puha sütemény, belül pedig folyós csokoládé, amelyet akár tovább is fokozhatsz fahéjjal, narancshéjjal vagy akár mentával. Frissen jó ez a süti, azonnal a sütőből tálalva, de sebaj, mert ha elfogy könnyedén, tényleg percek alatt készíthetsz másikat. Ugyanis legfeljebb nyolc perc alatt megsül. Érdemes már az ötödik perc után megnézni, mert minden sütő más és más. Amint megszilárdul a sütik teteje, már kész is van. 

Nem kell hozzá különleges süteményforma, a jó öreg muffin sütő is ugyanúgy megteszi, hogy szép csokoládés lávasüti készüljön a konyhádban.

Tálalhatod önmagában is, de cukormentes meggylekvárral tovább fokozhatod az ízeket.

 

Hozzávalók:

6 dkg vaj

1-2 teáskanál kakaópor

80 gramm étcsokoládé

1 egész tojás 

1 tojás sárgája

1 teáskanál vanília aroma

20 gramm édesítő

csipet só

4 dkg zöldbanánliszt

Csokoládés lávasüti elkészítése:

200 fokra melegítsük elő a sütőt

A muffinformákból négyet vajazzunk ki és szórjuk meg kakaóporral.

A vajat és az étcsokoládét olvasszuk fel gőz fölött. 

A tojásokat, az édesítőt, a vanília aromát és a csipet sót keverjük össze habverővel alaposan.

Ezután öntsük hozzá óvatosan a felolvasztott vajas csokit és keverjük el alaposan. 

Szórjuk bele a zöldbanán lisztet és keverjük el alaposan. 

Öntsük a formákba a masszát. 

200 fokos sütőben 8 perc alatt elkészül.