Húsmentes paleo étel böjt idejére: serpenyős zöldségek

Amennyiben Húsvét előtt tartani szeretnéd a böjtöt vagy éppen kevesebb húst ennél, akkor íme itt egy laktató étel receptje, amely Nagypénteken is megállja a helyét. Ez a húsmentes paleo étel elkészíthető majdnem bármilyen zöldségből, ami épp kéznél van. Finom lesz édesburgonyával, zellerrel, fehérrépával, karalábéval, vöröshagymával, zöldhagymával, de akár még retekkel is. Nyugodtan tedd bele azt a már kissé megfáradt zöldséget, amelyet a hűtőben őrizgetsz. 

Igazi maradékmentő ez az étel azon túl, hogy nem hiányzik belőle egyáltalán a hús. Ha nem szereted a gombát, azt is kihagyhatod vagy helyettesítheted más zöldséggel. További nagy előny, hogy ez a húsmentes paleo étel -amennyiben a rcept alapján készíted el – a reflux betegséggel küzdők nagy barátja is lehet. Csupa olyan fűszer és zöldség van benne, amely nem okoz kellemetlen panaszokat étkezés után. 

Mindig nagyon csodálkozom, hogy egy ilyen húsmentes paleo étel mennyire kevés alapanyagból elkészíthető. Csak egy kis ez és az kell hozzá és máris nagy kazalnyi sült zöldség lesz belőle. Pont ezért nálam sokszor előfordul, hogy elméretezem az adagot és sokkal többet készítek belőle, mint amennyit eredetileg akartam. De sebaj, mert felmelegítve is finom, így remekül dobozolható és magaddal viheted akár munkahelyi ebédként is. 

Hozzávalók:

  • 15 dkg csiperke gomba
  • fél szál póréhagyma
  • 1 közepes szál sárgarépa
  • 1 zsenge cukkini
  • 2 evőkanál libazsír
  • 1 dl mandulajoghurt
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • fél teáskanál só
  • 1 teáskanál zsálya
  • fél teáskanál kakukkfű
  • 1 dl víz

A húsmentes paleo étel elkészítése:

  1. A zöldségeket felszeleteljük vékonyra. A póréhagymának a zöld szárát is. 
  2. Egy serpenyőben megforrósítjuk a zsírt.
  3. Beledobjuk a vékonyra felszeletelt sárgarépát és két-három percig sütjük. 
  4. Ezután bele tesszük a póréhagyma felszeletelt zöld szárát. Ezt is sütjük egy-két percig.
  5. Ezután dobjuk bele a cukkinit, majd a gombát és a póréhagyma fehér részét is. 
  6. Fűszerezzük és alaposan elkeverjük. 
  7. Ráöntjük a vizet és elkeverjük. 
  8. Addig sütjük, amíg minden zöldség puha lesz. 
  9. Levesszük a tűzhelyről és csak ezután keverjük bele a mandulajoghurtot. 

TIPP:

Amennyiben neked nem fér bele a libazsír, helyettesítheted kókuszzsírral is.