Petrezselyemből asztaldísz, avagy zöldfűszerek másképp

Mi tagadás szeretem a szobanövényeket és a virágokat. Ám azt még jobban szeretem, ha egy növény szép is és hasznos is egyben. Vagyis ehető. Igen, még a lakásban is. Megmutatom neked, hogy mi minden haszonnövénnyel, zöldfűszerek tárházával díszítheted az otthonod. 

Egyetlen cserép fokföldi ibolya és még egy cserépnyi korallvirág az, amely nem igazán ehető a lakásba. Mentségemre az szolgál, hogy mindegyiket számomra fontos emberektől kaptam. A többi haszonnövény. Láthattad még a kicsírázott hagymából is hasznot húztam

Az égési sebeimre

A nappali ablakában néhány cserép aloe vera díszeleg. Ebből egy kis nyeszlett darabot kaptam évekkel ezelőtt, de olyan szapora egy növény, hogy alig győzöm elajándékozni minden tavasszal. A rendszeres égési sérüléseimre használom, amelyeket minden sütés alkalmával beszerzek. Csak ajánlani tudom, azonnal hűsíti a megégett felületet és napégés esetén is ugyanezt teszi. Persze, ha akarnám meg is ehetném, de talán majd egyszer. Addig inkább magamra kenem.

Muskátli helyett zöldfűszerek

Az ehető szekció nagyobbik része a francia erkélyen tartózkodik. Ott, ahol mások normál esetben muskátlit locsolgatnának én zöldfűszerek otthonává tettem. Ehelyett a virágládában metélő zeller, snidling, tárkony, zsálya, borsikafű, bazsalikom és csokimenta él. Ezekből kedvem- és szükség szerint nyesek egy-egy csokorral. A metélőzeller és a snidling már évek óta ott tanyázik és mindegyik egyre sűrűbb. Már-már kiírthatatlanok, de nem bánom. Minden tavasszal meglepem őket valami újdonsággal. Idén zsályát kaptak, meg csokimentát. Jövőre citromfüvet fognak kapni. 

Inkognitóban

A gyűjteményembe tartozik még egy citrom vagy narancsfa. Nem tudom melyik, mert magról neveltem és ügyesen összekevertem akkor, amikor gyűjtöttem a magokat. Szóval valamelyik a kettő közül. Lassan be kell oltatnom, hogy valamilyen termést hozzon és kiderüljön ki is ő valójában. 

Saláta az asztalon

Idén virágcserépbe is ültettem tépősalátát. Csak úgy viccből, mert maradt még virágföldem, meg szabad cserepem az átültetéseknél és épp a kezembe akadt a magja. De egészen bevált. Nem csak szép, de szedegetek belőle rendszeresen. Lassan azért vége lesz, de nagyon jó szolgálatot tett eddig is. 

Rózsa helyett a vázában

A piacon igyekszem úgy vásárolni, hogy a zöldség minden alkatrésze rajta maradjon. Például sikítófrászt kapok attól, ha le akarják csavarni a zöldhagyma zöld szárát. A legjobb részét! Ugyanígy haza hozom a retek, répa és a karalábé leveleit is. Egyrészt azért, mert így sokkal tovább friss marad, másrészt, mert mind ehető. 

A petrezselyem és a zeller zöldje is természetesen jön velem. Ezeket levesbe teszem, de előtte az asztalomat díszítik vázában. Így napokig friss marad mindegyik. Ha netán mentát, citromfüvet vagy rozmaringot hozok haza bármely kertből, akkor szintén a vázában landolnak és a szobában díszítenek, amíg fel nem használom őket. Neked is ezt ajánlom. Működik még snidling, bazsalikom vagy a kapor esetében is.