Egyszerű paleo ebéd: fokhagymás – édesburgonyás ragu zelleres karfiolrizzsel

A hétfő sosem a legkönnyebb napja a hétnek. Legalább is én így vagyok vele. A vasárnapi kényelemből, a lusta reggelitől a délutáni szundiig, nehéz másnap reggel pörgősre és tettre készre váltani. Csak az első kávé után vagyok hadra fogható, de néha csak kettő után érzem úgy, hogy elindulhat a nap. Éppen ezért hétfőnként a főzést is a lehető leggyorsabb próbálom előadni. A megoldás: egyszerű paleo ebéd, amelyet tényleg pillanatok alatt az ebédlőasztalra varázsolok. 

Bár a fokhagymás – édesburgonyás ragu zelleres karfiolrizzsel bonyolultnak tűnhet, de hidd el nem az. Az idő minimalizálása érdekében két serpenyőre és egy késes aprítóra lesz mindehhez szükség. Elsőként a karfiolrizshez a hagymát aprítsd össze és dobd a serpenyőbe és közepes hőmérsékleten kezdd el párolni. Ezután a karfiolt aprítsd össze és, amikor üveges, akkor hajítsd rá a karfiolt. 

Ezután máris apríthatod össze a többi zöldséget és sütheted is a másik serpenyőben párhuzamosan. Így készül gyorsan az egyszerű paleo ebéd. Ne aggódj, egyik sem fog leégni, mindegyikre lesz időd kevergetni. Így fele annyi idő alatt elkészülhetsz és tényleg húsz perc alatt tálalhatsz is. 

Persze nem csak hétfőn lehet egyszerű paleo ebéd az asztalon, hanem a hét bármely napján. Csak rajtad múlik. Különben meg egy kis időspórolás bármikor jól jöhet.

Hozzávalók:

15 dkg darált sertéshús,

1,5 – 2 dl zabkrém vagy mandulakrém

3 gerezd fokhagyma

1 közepes szál sárgarépa,

1 közepes gumó batáta

egy közepes zellergumó harmada

fél fej karfiol

1 fej vöröshagyma

só, bors ízlés szerint

pár szál petrezselyemzöld (elhagyható)

10 dkg kemény sajt

4 evőkanál zsír

Az egyszerű paleo ebéd elkészítése:

Egy serpenyőben olvasszunk fel két evőkanálnyi zsírt és dobjuk rá az összekockázott vöröshagymát. 

Késes aprítóban a lehető legkisebbre aprítsuk a karfiolt és a zellert. 

Amikor már üvegesre pároltuk a hagymát, akkor dobjuk rá a nagyon picire felaprított karfiolt és zellert. 

Sózzuk, borsozzuk és addig pároljuk, amíg teljesen megpuhul. 

Végül bele keverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet. 

Egy másik serpenyőben olvasszuk fel a maradék két kanálnyi zsírt. 

Késes aprítóban vágjuk szintén a lehető legkisebbre a répát és az édesburgonyát.

Dobjuk rá a zsírra a felaprított zöldségeket és pároljuk puhára. 

Sózzuk, borsozzuk, majd dobjuk rá a darált húst. 

Süssük addig, amíg a hús megpuhul. Kapcsoljuk le alatta a hőt. 

Reszeljük rá a sajt felét, majd öntsük rá a növényi joghurtot. 

Reszeljük bele a fokhagymagerezdeket.

Keverjük össze és azonnal tálaljuk. 

Tipp

Fontos tudnod, hogy a növényi krémet nem szabad főzni. Mindig csak akkor tedd az ételre, amikor már elzártad alatta a hőt.