Kicsírázott vöröshagyma? Örülj neki!

Nálam rendszeresen előfordul, hogy kicsírázik a vöröshagyma. Ennek oka, hogy nincs külön kamrám, így vagy a hűtőbe teszem, vagy a hűtött konyhaszekrénybe. De mindkét helyen sokszor zöld szárat növeszt. De én ennek örülök! A kicsírázott vöröshagyma egyszerűen kincs. 

Biztos fennakadtál a hűtött konyhaszekrényen. Pedig ez a találmány az antivilágból ered a panelok sajátossága. Olyan konyhaszekrény, amelynek az oldala a konyha külső falához van építve, ahol van egy luk. Azon pedig egy szűrő és ezen keresztül beáramlik a levegő.- Többnyire télen használható jól, mert akkor valóban hűtőként is működhet a hideg okán. Nyáron már kevésbé hasznos. Ősszel pedig akár az egerek is felfedezhetik, volt rá példa. 

Mire használhatod a zöld hagymaszárat?

A magam részéről egészen egyszerűen nyersen megeszem. Salátába aprítom vagy tojás rántotta mellé. Az is gyakran megesik, hogy beleszeletelem ragukba, levesbe vagy bármilyen ételbe, amelybe hagyma kerül. Megpirítom a gumójával együtt a pörkölt alá. Akár snidling helyett is használhatod díszítésre. Bele teheted az uborkasalátába vagy paleo szendvics tetejére. 

Ugyanolyan íze van, mint az újhagyma zöld szárának. Végül is az, csak öreg vöröshagyma nevelte, nem pedig a pici dughagyma. 

A régi kislábos és a kicsírázott hagyma együtt kapott új esélyt.

Mi legyen a kicsírázott vöröhagyma gumójával?

Azt sem kell eldobnod. Ugyanis remekül elültethető és egészen egyszerűen új hagymád lesz belőle pár hónap múlva. Addig pedig akár egy-két zöldjét le is vághatod és a feni módon használhatod. Mi több a virágát meg is csodálhatod, és hagyhatod, hogy elszórja a magokat. Hátha lesz belőle később újra hagymád.

Mindezt cserépben, balkonládában vagy bármilyen edényben megoldhatod, nem kell hozzá kert sem. A legegyszerűbb virágföld is megteszi hozzá, amelyet a legelső boltban kapsz. Az én hagymáim többsége történetesen egy kiszolgált kis fazékban van. Kiválóan érzik magukat benne. 

Akkor sem kell kidobnod a megeredt hagymát, ha nem zöld, hanem sárga nyúlványokkal lepett meg. Nincs azzal semmi probléma. Csak ültesd el és két napon belül szépen kizöldül.