Almás mindenmentes padlizsánsaláta

Isztambulba mennék, ha most lehetne utazgatni a nagyvilágban. De nem mehetek, és ki tudja mikor lesz rá lehetőség. Így nem marad más nekem, mint néhány török íz a konyhában. Például az almás mindenmentes padlizsánsaláta vagy a keletiesre hangolt sült csirke

Már voltam egyszer Isztambulban és olyannyira lenyűgözött, hogy újra mennék. Újra vennék narancsos gránátalma levet az utcai árustól, alkudnék pirulás nélkül a nagybazárban. Vennék illatos kávét és kakaót a legrégebbi kávéárustól a fűszerbazárban. Meg rengeteg fűszert is vennék ott, majd órákat sétálnék a parton nézegetve a Boszporuszt és a Galata hidat. 

Ismét elmennék a hetedik szigetre, amely Ázsia és Európa között van pontosan és ismét innék ott egy finom török kávét két földrész között a parti kávézóban. Hívják ezt Herceg szigetnek is, mert a rosszul viselkedő uralkodói utódokat “zárták” ide büntetésül. Mondjuk soha rosszabb büntetést, mert a sziget egész egyszerűen lélegzetelállítóan gyönyörű. Nincsenek autók csak biciklik és lovas kocsik. Szép házak szegélyezik az utcákat. 

Most bemennék a Topkapi palotába, sétálnék egy nagyot a kertjében és megcsodálnám a rózsákat. Meglátogatnám Hürrem sírját és bármi is történt, csak bemennék az Aya sofiába. Újra megcsodálnám a Kék mecset valóban kék és keletre néző ablakait. Üldögélnék megint a közeli szökőkútnál és csendben nézelődnék. Nézegetném a helyieket és a turistákat, és meghallgatnám az adott időben egyszerre, sokfelől imára szólító müezzinek hangzavarát. 

Újra és újra meglepődnék a török kereskedők vendégszeretetén és utánozhatatlan szakmai tudásukon. Alig akartam hinni a szememnek ugyanis, amikor az egyik cipőboltban a barátnőm lábára szabták az egyébként konfekció csizmát. Két napra volt mindehhez szükségük. Legalább három nyelven szólítanak meg az utcán a boltjaik előtt, de lehet, hogy négy. Amikor kiderítették, hogy melyik nemzethez tartozom, magyarul beszélgettek velem és ajánlották portékáikat. 

Ismét ennék kebabot és frissen sült tengeri halat is. Innék alma teát és gyümölcsös vízipipát kérnék mellé. Vagy talán ez utóbbit már nem. De egyelőre ki tudja mikor tehetem meg, és addig is marad nekem a mindenmentes padlizsánsaláta, mint csekély kárpótlás. 

Hozzávalók:

2 kisebb padlizsán

1 nagyobb alma

fél doboz mandula joghurt 

2 evőkanál libazsír

fél csokor snidling

2 teáskanál fokhagyma por

1-2 teáskanál só, 

csipetnyi bors 

Mindenmentes padlizsánsaláta elkészítése: 

A padlizsánt vágjuk kisebb kockákra.

Dobjuk tepsibe és sózzuk meg. Egy teáskanálnyi fokhagymaport is szórjunk rá. 

180 fokon süssük addig, ameddig megpuhul, kb. 25-30 perc.

Hagyd, hogy a padlizsán legalább langyosra hűljön. 

Keverd össze a mandula joghurtot egy csipet sóval, egy teáskanálnyi fokhagyma porral és a felaprított snidlinggel.

Kockázd fel az almát és keverd össze a sült padlizsánnal.

Öntsd rá a fűszeres joghurtot és keverd össze. 

Önmagában is nagyon finom és laktató, de akár köretként is feltálalhatod.