Paleo tejbegríz
Nem voltam jól evő gyermek. Ma már látom mit küzdött anyám az életbenmaradásomért. Azonban volt egy étel, amelyet feltétel nélkül, bármikor megettem és ez a tejbegríz. (Bevallom, a másik a banán volt és akkoriban, – a hetvenes évek végefelé – nem volt egyszerű beszerezni.) Sokat készítettem mindenevő koromban is. Az elmúlt hónapokban sokszor eszembe jutott az íze és elkezdett hiányozni. De csak addig, amíg rá nem jöttem, hogyan készíthetem el a paleo változatát. Legalább olyan finom, mint az eredeti, de fele annyi munkával. Pedig az sem volt sok.
Hozzávalók:
1 doboz (400 ml) kókusztej, 4-5 evőkanál kókuszliszt, 3 evőkanál agavé szirup, 2 teáskanál vaníliaaroma, 2 evőkanál eritrit.
A paleo tejbegríz elkészítése:
- A kókusztejet egy kisebb lábasba öntjük és alacsony hőmérsékleten elkezdjük melegíteni.
- Beletesszük az agavé szirupot és a vanília aromát, majd alaposan elkeverjük.
- Hozzátesszük kanalanként a kókuszlisztet és alaposan elkeverjük.
- Akkor kész, amikor elértük a megfelelő sűrűséget. Nem kell tovább forralni, attól nem lesz sűrűbb.
- Cukrozatlan kakaóporral, eritrittel vagy nyírfacukorral tálaljuk.
Tipp:
Agavé szirup helyett használhatsz bármilyen édesítőt, amelyet szeretsz. Ha nem lesz eléggé sűrű a tejbegríz, nyugodtan tegyél hozzá még egy evőkanál kókuszlisztet.