Ne végy biót, avagy a bio alapanyagok ára!

Elsőre nagyon furcsának tűnhet a címben említett tanácsom. Egy külföldi oldalon olvastam, és az én véleményem is az, hogy sokszor túlértékeltek a boltokban kapható bio élelmiszerek. Ez az árukon is jól látszik. Jóval drágábbak, mint hagyományos társaik. De valódi értéket takar a bio alapanyagok ára?

Mi vásárlók kénytelenek vagyunk hinni a címke adatainak, hogy bizony bio módon van termesztve. Arról persze szó sincs, hogy a környékén, a másik földtáblán folyamatosan permeteztek és műtrágyát szórtak esetleg. Arról sem szeretünk tudomást venni, hogy a széllel a levegőben számos dolog terjed és ez alól a bio termesztés sem kivétel. Egy savas eső vagy rossz levegő ugyanúgy beszennyezheti a biot is. Ha mégsem, akkor még ott a szállítás. Ki tudja hol és hogyan tárolják. Ebben is kénytelenek vagyunk hinni a címkének, hogy bizony vegyszermentes a termékünk. Egyszerűen nem lehet a környezeti hatásoktól hermetikusan elzárt bio termékeket előállítani ma már. Mondjuk kivétel lehet a hidrokultúrában nevelt saláta, de annak meg a tápértéke kevesebb. De miért is ennénk a világ másik feléről származó bio élelmiszert, ráadásul drágán. Ehelyett keressük meg a lakóhelyünkhöz közel lévő termelői piacot. Ezeken a helyeken már lehet füstölt húsokat, szalonnákat, kolbászokat, tojást, sajtokat, fűszernövényeket és zöldségeket kapni. A többit pedig beszerezhetjük bármely boltlánc hozzánk közel eső egységében. A magam részéről szeretek idős néniktől is vásárolni. Ők még nem ismerik a kemikáliákat, a kapa, a horoló és a gyomlálás a fegyverük.

Az se zavarjon, ha nem tudsz tanyasi csirkét vagy szabad tartású állat húsához hozzá jutni. Persze jó volna és ideális esetben ez volna a legjobb, de ezek ára is jóval magasabb az átlagosnál. Én például a csirkehúst a kis piacon veszem. Oké, előfordul, hogy a szüleim től kapom, mert ők is tartanak néhány szárnyast. Ám, ha egyik lehetőség sem adott, akkor bizony ugyanúgy megveszem a Penny Marketben vagy az Aldiban az akciós húst és jóízűen megesszük. A lényeg az, hogy már azzal sokat teszel az egészségedért, ha nem eszel hüvelyeseket, tejtermékeket és gabonákat.