Gasztroajándék: már most készülj karácsonyra

Hol van még karácsony? Elvileg messze, de azért nem is annyira! A magam részéről én már most elkezdtem készülni rá, mert többeknek gasztroajándékot szánok. Azon kívül, hogy mostani, szezonális alapanyagokat használok, nem kell majd decemberben rohangálnom ajándékok után. Arról már nem is beszélve, hogy ezekkel azért tetemes összegeket is megspórolok. A házi készítésű gasztroajándékoknak pedig párja nincs, pláne, ha a megajándékozott is értékeli, hogy egyedi, tartósítószermentes és minden egyéb vegyszermentes gasztroajándék tulajdonos lesz.

Már a kamrapolcomon sorakoznak az apró, ám mégis – szerintem – egyedi értékkel bíró gasztroajándék üvegek. Decemberben ráérek csak felmatricázni, becsomagolni, esztétikailag rendezgetni. Talán némi kiegészítőt venni hozzá és már mehetünk is ünnepelni. Idén eddig kétféle ajándékkal rukkoltam elő és – ahogy magam ismerem – még nincs vége. Olyanokat készítettem, amelyeket még soha és egyébként sem lehet kapni, de minimum drága a boltban. Ez volt a koncepció akkor, amikor elkészítettem a cukkinilekvárt. Két ízben alkottam: narancsos-citromos és nektarinos változatban. Üvegbe kerülése előtt megkóstoltam. Igazán finom, így magunknak is megtartok belőle-egy-egy üveggel.

A másik ajándék nagyon egyszerű, sok munka sincs vele, ám mégis aranyárban lehet a boltban kapni. Ez az aszalt paradicsom olívaolajban. Ehhez a kertben termett paradicsomot használtam, amely garantáltan vegyszermentes és nem mellesleg nagyon ízletes. Belehajítottam megmosva és félbevágva az aszalóba és 24 órát át rá se néztem. (Persze ez nem igaz, azért rendszeresen ellenőriztem.) Miután jónak ítéltem, kimosott kis üvegekbe gyömöszöltem annyi paradicsomot, amennyit csak tudtam és leöntöttem extra szűz olívaolajjal. Persze értem már miért is olyan drága ez az ínyencség. Egy nagy kosárnyi paradicsomból csak néhány apró üvegbe tuszkolt mennyiség lett, miután kiszáradt.

Ezt még te is elkészítheted most és karácsonyra pont összeérnek az ízek. A paradicsom még jó árban van. Ne aggódj, ha nincs aszalód, csak tedd be a sütőbe a legalacsonyabb fokozatra és szárítsd ki. Ha még így is forró, akkor nyisd ki résnyire a sütő ajtaját.