Befőzés tartósítószer és cukor nélkül – már elkezdődött a szezon

Bár még csak a tavasz elején járunk, a befőzési szezon elkezdődött. Már áprilisban is van mit a befőttes üvegekbe zárni. Mi több, szinte egész évben vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeket lehet és érdemes is tartósítani későbbi időkre. Amikor a befőzésről beszélünk, akkor óhatatlanul eszünkbe jut, hogy mindehhez szükséges tartósítószer és nem különben sok cukor. De az a jó hírem van, hogy létezik befőzés tartósítószer és cukor nélkül is

A befőzés tartósítószer és cukor nélkül nem ördögtől való és nem is bonyolult. Csupán egy kicsit kell visszatekinteni az időben és dédanyáink, nagymamáink régi receptjeit elővenni és leporolni. A leporolás ebben az esetben annyit jelent, hogy kicsit modernizáljuk az összetevőket és a cukrot kivesszük a receptekből és korszerű édesítőre cseréljük. Azt, hogy melyikre és hogyan elolvashatod a Mindenmentes tartósítás című legújabb könyvemben. Ugyanis nem mindegyik állja ki az idő próbáját a hosszas tárolás és hőkezelés során. 

Mindezek mellett arról is olvashatsz részletesen az e-bookban, hogy mi mindent kell ahhoz tenned az előkészületek során, hogy a befőzés tartósítószer és cukor nélkül sikeres legyen és hosszú hónapokig megőrizze az ízét az üvegbe zárt finomság. 

Olyan általános szabályokat is megtudhatsz, amelyeket alkalmazva bármilyen gyümölcsből készíthetsz lekvárokat. 

Megtudhatod, hogy mi a szószok készítésének fortélya, miből és hogyan készülhetnek. Valamint azt is, hogy mi a különbség a paradicsomlé és a paradicsomszósz között. 

Recepteket kaphatsz a különböző gyümölcsből és zöldségekből készült savanyúságok elkészítéséhez. 

Aszalás – a befőzés tartósítószer és cukor nélkül másik formája

Két másik formája is létezik a befőzéseken, savanyításokon kívül a tartósításnak. Az egyik ezek közül az aszalás, a másik a fagyasztás. 

Az aszalással nem csak gyümölcsökből vonhatjuk ki a vizet és tartósíthatjuk. Ez is egy lehetőség a több közül. Ugyanis az aszalógéppel, de akár egy sütővel is készíthetsz saját szárított fűszereket, fűszerkeverékeket, zöldség és gyümölcs chips-eket és akár saját természetes ételfestékeket is. Mindet megmutatom hogyan készül a Mindenmentes tartósítás című legújabb könyvemben. 

Fagyos hangulat

Az egyik legegyszerűbb tartósítási formának látszik a fagyasztás. Ám, ha jobban körül járjuk a témát, kiderülhet, hogy mégsem olyan sima ügy. Számos termés ugyanis nem fagyasztható, mert felolvasztás után nagyon szomorú látványt mutat és értékelhetetlen a további felhasználása. Ráadásul amit le is fagyaszthatunk nem biztos, hogy elég egy zacskóba beledobni és úgy betenni a mélyhűtőbe. Persze ilyen is van természetesen. A Mindenmentes tartósítás című új e-bookból erről is minden fontos információt megtudhatsz. Sőt azt is, hogy melyik hónapban milyen terméseket érdemes tartósítanod. 

Minden receptet és eljárást magam is alkalmazok és hosszú távon kiállta már az ízlelőbimbók és az idő próbáját. Befőzésre fel, hiszen elkezdődött a szezon!