Heti menüterv – mit eszünk mi?

Nem a legkönnyebb és legegyszerűbb elfoglaltság a heti menüterv összeállítása. Kell hozzá némi kutatómunka, elsőként például a családi közvéleménykutatás: ki és mit enne a legszívesebben. Ez nem csak ötleteket adhat, de garantálhatja azt is, hogy nem ülnek majd unott és fintorgó arccal az étel fölött szeretteink. 

Ám ez viszonylag ritkán jár sikerrel, még nálunk is. Ugyanis a feltett kérdésre, hogy mit ennél szívesen, FF-től gyakran a következő válaszok érkezhetnek: nem tudom, fogalmam sincs, bármit, rád bízom, valami könnyűt, finomat. Ezekből viszonylag nehezen lesz egy tisztességes heti menüterv. Ám azért vannak praktikák, amit érdemes bevetni. 

Az egyik ilyen, hogy írd össze egyszer egy füzetbe (számítógépen dokumentumba), hogy melyek a családi kedvencek. A listát persze folyamatosan érdemes bővíteni abban a pillanatban, amikor valamely ételről kiderül, hogy ízlik mindenkinek. Ezt a listát érdemes felosztani alapanyagok szerint. Például édesburgonyás, karfiolos, brokkolis, húsos, (paleo)kenyeres vagy épp (paleo)tészta ételek. De kitalálhatsz saját kategóriát is. Így könnyebb lesz keresgélned és a szezonalitást is jobban figyelni tudod, hogy mikor mi érik. 

A másik ötletadó lehet, ha fellapozod a különböző élelmiszerboltok aktuális katalógusait és megnézed az akciós termékeket. 

Az is jó szolgálatot tehet, ha megnézel néhány gasztro oldalt. Látogass el ide, a Paleolcsóra és biztosan találsz az évszaknak, kedvednek és a pénztárcádnak is megfelelő recepteket. Vagy akár menüterveket is, ahogy épp most is. 

Menütervezés

A menütervezés nálunk szombaton indul és hétfőn fejeződik be. Szombaton ugyanis korán reggel a piacon kezdjük a napot és alaposan bevásárolunk FF-el. (Én vásárolok, ő cipeli.) 

A szezonális zöldségeken és gyümölcsökön túl itt veszem meg a tojást, gombát, a hústermékeket frissen és füstölve is, savanyúságot (ha nem én készítem), mézet (mert néha, gyógyászati céllal eszünk belőle), de még a vajat is. 

A piacra nem megyek listával, mert azt veszem meg, amit meglátok. Persze nekem könnyű, mert icipici a piac, ennek ellenére minden van benne, amire szükségünk van. 

Hétfőn pedig átböngészem szertartásosan az élelmiszerboltok következő csütörtöktől érvényes akcióit és ennek alapján már szigorúan listával indulok bevásárolni. 

Mindezek után készül el a heti menüterv tájékoztató jelleggel. Ugyanis nincs kőbe vésve semmi. Ha úgy alakul, kedden főzöm meg a csütörtöki ebédet vagy épp fordítva. A lényeg, hogy minden ételhez minden alapanyag a rendelkezésemre áll, így bármit felcserélhetek. 

Az aktuális heti menü

Ezen a héten a zöldségeké és az eperé a főszerep. Az elmúlt hetekben már nem igazán vágytunk testületileg FF-el nagy sült húsokra, így helyüket a zöldségek vették át. Zsenge cukkini, gomba, újhagyma és gyökérzöldségek kerültek java részt a tányérunkba. Persze a húst sem hagytuk el teljesen csak egy kicsit hanyagoljuk.

Vacsorára pedig többnyire levest eszünk a könnyű étkezés jegyében. Ebédre ugyanis csak sátras ünnepeken készítek levest. A krémleveseket kifejezetten kedveljük, így többnyire az kerül a tányérunkba.

Az erre a hétre szóló menüterv úgy alakult, hogy az uzsonnák többségében az eper és/vagy a banán lett a főszereplő. Akár frissen, akár turmixban. Ráadásul többféle módon készülnek a turmixok, mert nem szeretjük egyformán FF-el. Ugyanígy előfordul, hogy a reggelinél sem esszük ugyanazt. Például FF vajas-lekváros (paleo)kenyérre vágyik, míg én inkább sajttal és füstölt kolbásszal, no meg újhagymával lakmározom. Amint láthatjátok majd az alábbi menütervben, a kávét is különböző módon isszuk. 

Mindemellett gyorsan elkészíthető ebédek szerepelnek a listán. Olyan is akad benne, amelyből nagyobb adagot készítek, mert másnap vagy akár harmadnap újabb étel alapanyagául szolgál majd. Ilyen például a húsleves, amelyből később zöldsaláta krémlevesként fog újjászületni. 

Ez a mostani heti menüterv home office változat. Miután jelenleg mindketten itthonról dolgozunk, így nem gond, ha napközben is be kell mennem a konyhába pár percre. 

És akkor következzék a menütervem erre a hétre. 

Hétfő 

REGGELI: 

szendvics vajjal, füstölt kolbásszal, sonkával, újhagymával és sörretekkel. Házi lekváros vajas kenyér.

Zabtejes kávé nekem, FF-nek feketén.

Szűrt víz.

EBÉD: 

Kolbászos cukkini pizza házi ketchuppal.

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

UZSONNA:

Eper 

FF-nek önmagában, nekem egy kis édesítővel. 

VACSORA: 

A maradék kolbászos cukkini pizza, mert dupla adag készült délben. 

Kedd

REGGELI:

Szendvics vajjal, füstölt kolbásszal, sonkával, újhagymával és sörretekkel. Házi lekváros vajas kenyér. (Mindkettőből lecsúszik egy-egy szendvics és nagyon finom így vegyesen.)

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

EBÉD:

Rántott gomba snidlinges, petrezselymes mandulakrém szósszal és salátával.

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

UZSONNA: 

Banánturmix

VACSORA:

Húsleves gazdagon (gombával, karalábéval és kelbimbóval felturbózva)

Szerda

REGGELI:

Tükör tojás, nekem sült batáta hasábbal, FF-nek kápia paprika karikákkal és snidlinggel megszórva.

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

EBÉD:

Töltött cukkini hajók

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

UZSONNA: 

Banánturmix, FF-nek fahéjjal és vaníliával, nekem eperrel és spenóttal.

VACSORA:

Zöldsaláta krémleves (A keddi húsleves maradékából.)

Csütörtök

REGGELI:

Paleo hidegtál: főtt tojás, füstölt kolbászkarikák, sonka, kemény sajt (cheddar), újhagyma a kertből, kápia paprika karikák, sörretek szeletek. 

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

EBÉD:

Sütőben sült kolbász zöldségekkel egybe sütve.

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

UZSONNA: 

Banánturmix, FF-nek fahéjjal és vaníliával, nekem almával és spenóttal.)

VACSORA: 

Brokkoli krémleves sült sonkakockákkal

Péntek:

REGGELI:

Tükörtojás sült édesburgonya hasábbal, házi kétperces majonézzel

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

EBÉD:

Gombával, kelbimbóval, hagymával, brokkolival és zellerrel töltött édesburgonya sajttal megszórva. 

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

UZSONNA: 

Eper, FF-nek tisztán, nekem édesítővel. 

VACSORA:

Brokkoli krémleves sült sonkakockákkal.

Szombat

REGGELI:

Paleo bőségtál, egyenesen a piacról: házi májkrém, füstölt kolbász, sonka, újhagyma a kertből, kápia paprika, hónapos retek, kemény sajt, főtt tojás. 

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

EBÉD:

Füstölt kolbásszal, paprika karikákkal, sajttal és salátával töltött paleo wrap.

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

UZSONNA: 

Banánturmix eperrel és mentával nekem, FF-nek vaníliával és fahéjjal. 

VACSORA:

Főtt sertésnyelv sajtszeletekkel és házi majonézzel

Vasárnap

REGGELI:

Füstölt kolbászos krémmel töltött tojás snidlinggel megszórva, hónapos retek, kápia paprika karikák, újhagyma.

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

EBÉD:

Lassan sült oldalas hagymás édesburgonya pürével, ecetes salátával

Zabtejes kávé nekem, FF-nek csak feketén.

Szűrt víz.

UZSONNA: 

Csokoládés lávasüti

VACSORA:

Zeller krémleves sült sonkakockákkal.