Aszalt alma és banán

Az új kedvenc az aszalt alma és banán. Sőt a csokoládéval bevont aszalt alma. Mindennek oka szintén egy baráti látogatás, amikor nasinak étcsokoládéval bevont aszalt almával vártak minket. Mikor FF-el megkóstoltuk, egymásra néztünk és bizony mindkettőnknek ugyanaz jutott eszébe. Aszalónk is van, almánk is a kertből és az étcsokinak sem vagyunk híjján. Ezt bizony mi is meg tudjuk otthon alkotni és nem kell érte horribilis összegeket otthagyni a boltban. 

Így is lett. Lassan három hete napi szinten bekapcsoljuk az aszalót, amelynek eredményeképpen mindig van egy tálkában aszalt alma. Mi több, a háztartásomban rendszeresen előforduló állatorvos-tanonc is, aki a húgom státuszban van, kapott belőle egy kisebb kazalnyit. A csoki bundát már le is hagyjuk róla, pőrén is nagyon finom. Sőt aszalt banánt is készítettem már. Nagyon intenzív lett az íze. 

Nem kell feltétlenül aszalógép, ha vágynál ilyen csemegére, a sütőben is megoldhatod. Ebben az esetben a legkisebb fokozatra kapcsold a sütődet és résnyire hagyd nyitva az ajtaját. 

Az aszalt alma és banán elkészítése:

Az aszalt almát nem nagy művészet elkészíteni és túl sok pepecseléssel sem jár. Meg sem kell hámozni, de azért az tanácsos, hogy a barnult részeket kivágd belőle. 

Most meg alaposan az almát. Ha van magházkiszedő kézi készüléked vagyis egy henger alakú vájód, akkor kényelmesen ki tudod fúrni az alma belsejéből a magokat. Ha nincs, akkor vágd ketté és úgy távolítsd el a magházat. 

Ezután karikázzuk fel két-három milliméternyire az almát. 

Azért, hogy ne barnuljon meg citromos vízben kell áztatni egy percet. De az is elég,ha csak megfürdeted benne. Ha nincs otthon éppen citromleved, akkor a citromsav is megteszi. 

Mindezek után tedd az aszalóba és 8-12 óra alatt elkészül. 

A banánt legfeljebb fél centisre karikázd, természetesen meghámozva. 

Csak fürdesd meg a citromos vízben, különben szétázik.

Ha szeretnéd bevonni az almát étcsokoládéval, akkor olvassz hozzá nagy kakaó tartalmú étcsokoládét. Tegyél bele egy kevés vajat vagy kókuszzsírt.

Keverd össze és mártogasd bele az aszalványokat, majd tedd egy sütőpapírra, hogy megszilárduljon a csoki. Ha hűtőbe teszed, hamarabb megszilárdul.