Libaleves mindenmentesen és gazdagon

A Márton-napot nem hagytuk mi sem libalakoma nélkül, bár ez nálunk egy remek levesben testesült meg. Miután hajtóvadászatot indítottam a libáért, végül a legközelebbi szupermarketben leltem liba levesaprólékot és libacombot is. Ez utóbbit is vettem, de még a mélyhűtőben várja sorsát. Ellenben a libaleves mindenmentesen és gazdagon igazán betyárosan finomra sikerült, ráadásul ipari mennyiségben. Így elláttam vele FF szüleit is és szigorúan hangoztattam a mondást: aki Márton napot libát nem eszik, az a következő évben éhezik. A mélyhűtőbe is került libaleves, amely majd krémlevesként születik újjá hamarosan.

Hozzávalók:

liba leves aprólék (szárny, nyak, zúza, szív), 5 nagyobb szál sárgarépa, 3 nagyobb szál petrezselyem, 1 közepes gumó zeller, 1 csomag zeller zöldje, 1 fej vöröshagyma, 3 kisebb édesburgonya, 5-6 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál tárkony, 15-20 szem egész fekete bors, só ízlés szerint.

Libaleves mindenmentesen és gazdagon elkészítése:

  1. Az aprólékot feltesszük alacsony lángon, hideg vízben főni.
  2. Bele dobjuk az egész fekete borsot és egy kis sót.
  3. Ha felhabzik, leszedjük róla a habot.
  4. Amikor majdnem puha a hús, bele tesszük a zöldségeket és a tárkonyt.
  5. Ha kell utána sózunk.
  6. Addig főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek is.

Tipp:

Tehetsz még bele káposztát, kelkáposztát, karalábét vagy akár póréhagymát is. Ha tovább ízesítenéd, tehetsz bele lestyánt, kurkumát és petrezselyem zöldjét is.