Őszi céklás brownie fánk

Igazi szuper zöldség a cékla, mert számos komoly betegséget megelőzhetünk vele. Ám földes ízét mégsem szereti mindenki, savanyítva meg pláne nem arat osztatlan sikert. Pedig érdemes bevenni az étrendünkbe, mert csak jót tehet velünk. Ezért remek megoldás az őszi céklás brownie fánk, amely bár sütemény, de csupa egészséges alkotóelemből áll. 

A fánkok elkészítéséhez olyan gofrisütőt használtam, amelynek a sütőlapjai cserélhetők. Ha neked ilyen szerkezeted nincs, akkor megsütheted akár gofrinak is vagy épp szendvics sütőben négyszögletűre vagy épp háromszögre. De be is teheted a sütőbe kisebb muffin formákba és 170 fokon, úgy 15-20 perc után elkészül az őszi céklás brownie fánk, amely immár inkább már muffin. 

Ez a süti kiválóan kioltja az édesség utáni vágyat. Több napon át puha és friss marad hűtés nélkül is. Elviheted magaddal dobozban is, így lesz finom és egészséges desszerted a munkahelyeden ebéd után. A gyerekednek is csomagolhatod tízóraira, biztosan nem lesz ellenvetése egy kis céklás brownie fánk ellen. 

Hozzávalók:

10 dkg vaj

10 dkg cukor-, tej- és gluténmentes étcsokoládé

40 g nyílgyökérliszt

110 g cékla (főzve, turmixolva)

2 tojás

10 g 1:4 édesítő

1 teáskanál szódabikarbóna

két csipet citromsav (vagy pár csepp citromlé)

kókuszzsír a sütéshez

A céklás brownie fánk elkészítése:

A céklát hámozzuk meg és tegyük fel vízben főni. 

Amikor már megpuhult tegyük turmixba és öntsünk rá 2-3 evőkanálnyi vizet a főzővizéből. De mindenképpen annyit, amennyivel össze lehet turmixolni. 

Tegyük a turmixba a megolvasztott vajat, a megolvasztott étcsokoládét, az édesítőt és a két tojást. Turmixoljuk össze alaposan. 

Ezután keverjük bele a liszteket, a citromsavat és a szódabikarbónát és azokkal is turmixoljuk össze.

Az elektromos fánksütőt zsírozzuk meg, majd tegyünk bele egy-egy evőkanálnyi tésztát. 

Süssük 3-4 percig.