A legfinomabb rakott brokkoli diétásan

Ahogy beköszöntött az igazi tavasz, a hús iránti kereslet nálunk megcsappant. Inkább a könnyebb, zöldséges ételek kerültek a középpontba. Megkönnyítette a váltást az, hogy többször verhetetlen áron kínáltak a boltokban brokkolit, amely igen nagy kedvenc nálunk. Imádjuk krémlevesnek és legtöbbször ebben a formájában kerül a tányérunkra. Ám a rakott brokkoli diétásan is feliratkozott a kedvenceink listájára. 

Bár teljesen nem hagytam el belőle a húst, hiába rakott brokkoli diétásan, mert azért némi füstölt kolbász került bele, de mindez inkább csak ízesítőként szolgál. Éppen ezért, ha nem akarsz egy egész szálat belekarikázni, kevesebbet is tehetsz bele. Attól még jó íze lesz, nagyon is. 

Ez a rakott brokkoli recept rugalmas, ugyanis tehetsz bele például a répa helyett zellert vagy akár feldarabolt kelbimbót is. Ez utóbbiból használhatsz fagyasztott változatot is. Ez azért is jobb, mert csak ki kell olvasztanod, már nem kell megpárolni, mert eleve puha lesz. Tovább gazdagíthatod főtt tojás szeletekkel a rétegeket vagy épp azt is megteheted, hogy karfiollal kevered. A lényeg, hogy próbáld ki, mert biztosan nagy siker lesz nálatok is. 

Hozzávalók:

1 nagyobb fej brokkoli

2 kisebb édesburgonya

1-2 nagyobb sárgarépa

25 dkg kemény sajt

1 szál száraz, füstölt kolbász

3 tojás

só ízlés szerint 

1 evőkanál mindenmentes ételízesítő

1 evőkanál vaj

A rakott brokkoli diétásan elkészítve:

A brokkoli rózsáit aprókra szedjük és a szárát is megpucoljuk, felszeleteljük. 

A brokkolit és a karikákra vágott répát sós vízben puhára pároljuk. 

A tojásokat felütjük, ízesítjük sóval és mindenmentes ételízesítővel. 

Öntünk bele egy kis vizet is, úgy fél decinyit. Alaposan összekeverjük és beleszórjuk a lereszelt sajtot. 

Egy tűzálló tálat kivajazunk.

Elsőként a nagyon vékony szeletekre vágott vagy legyalult édesburgonyát fektetjük le. 

Ráhalmozzuk a leszűrt és puha brokkoli és répa felét. 

Rátesszük a felkarikázott füstöltkolbász felét. 

A tojásos-sajtos öntet felét ráöntjük a rétegek tetejére és eloszlatjuk rajta. 

Ezután a hozzávalók maradékát rétegezzük, majd a tetejére ráöntjük a tojásos sajtos keverék másik felét. 

180 fokra felmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.