5+1 takarékos tipp paleo élelmiszerek vásárlásához

Itt a hétvége és ilyenkor a legtöbb háziasszony már a bevásárlólistát írja a nagybevásárláshoz. A paleo élelmszerek alapvetően nem drágábbak mint a hagyományosak, csupán jól megfontoltan kell vásárolnunk. Íme néhány tipp, miként tudsz spórolni a kosztpénzen, de mégis egészséges alapanyakokat vásárolhatsz.

1. Első célpont: termelői piac

A legtöbb településen, mi több városban és a főváros szinte minden kerületében biza van legalább egy kis termelői piac. Ezeken a helyeken érdemes megvenni a zöldségeket az őstermelőktől. Így biztosan “leinformálhatók” a termékek. Egyszerűen csak megkérdezed az árust, hogy milyen körülmények között termelte a zöldségeit. Hidd el, szivesen mesélnek majd róla, mert ezek az emberek nagyon szeretik a munkájukat.

A termelői piacon a zöldségek mellett füstölt- és tőkehúsokat, tojást, savanyúságokat és mézeket is lehet többnyire vásárolni. Így, majdnem az egész bevásárlást elintézheted egy helyen.

2. Mindig készítsd bevásárlólistát!

A takarékos vásárlás egyik alapköve, ha bevásárlólistát írsz. De ez még nem elég! Minden körülmények között ragaszkodnod kell hozzá. Ha egy kicsit is eltérsz a litától, mert látsz valami visszautasíthatatlan ajánlatot, az annyit jelent, hogy máris többet fizetsz a kasszánál, mint amennyit terveztél.

A bevásárlólistához érdemes felmérned, hogy mi van a kamrádban, mi lapul a hűtődben, mélyhűtődben és ezekből milyen ételeket tudnál készíteni. Az sem hátrány, ha megtervezed mind a hétvége, mind a következő hét fő ételeit. Így már tudni fogod milyen és mennyi alapanyagra lesz szükséged. Kész is a bevásárlólistád és mehetsz vásárolni.

Az plusz pont, ha a menü tervezésénél a heti akciókat is figyelembe veszed. Így ugyanis még több pénzt tudsz megspórolni.

3. Próbáld ki az olcsóbbat

Az akciós termékeken túl az is jó megoldás, ha alapból olcsóbb termékeket is kipróbálsz. Például azokat a húsokat, amelyek olcsóbbak és talán kevésbé népszerűek. Ilyenek a belsőségek, csontok, oldalas, dagadó vagy a csirke, kacsa vagy pulykanyak. A pulykaszárny például meglehetősen olcsó hús, mégis finom és legalább akkora, mint egy csirkecomb. A kacsanyakból pedig páratlanul finom levest lehet készíteni. Ha levesszük egyben a kacsa nyakának bőrét, azt meg lehet tölteni. Rögtön két étel egy alapanyagból.

Több élelmiszerboltban található leértékelt áruk polca. Itt közeli lejáratú vagy kissé már esztétikai hibás zöldségeket is lehet találni. Érdemes ezek között válogatni, mert igazi kincsekre is lehet bukkanni. Az esztétikai hibás zöldségek pedig ugyanolyan finomak, de zöldségfasírtnak biztosan megfelel.

4. Nézz be több boltba

Akciós áron vásárolni a legtöbb esetben spórolást jelent. Ezért nem árt, ha tudod, hogy a közeledben lévő boltokban mit és mennyivel adnak olcsóbban az adott héten. Ez azt is jelenti, hogy valószínűleg egy nagyobb bevásárlásnál akár két boltba is be kell térned.

5. Használd a mélyhűtőd és a kamrád

Jó-jó tudom, hogy nem mindenkinek van kamrája vagy nagy mélyhűtője. Nekem sincs, igazi panel kiskonyhám van. Ám még így is lehet élelmiszereket eltárolni, mert lehet rá helyet találni. Csodálkozni fogsz, hogy egy kis mélyhűtőbe mennyi étlet be ehet tenni. Ugyanis, ha valahol a paleo élelmiszerek jó áron vannak, akkor érdemes egy kicsivel többet venni és eltenni. Bármikor jól jöhet, vagy akár a következő héten is tervezhetsz velük. Ennél már nem kell akciókat keresni.

+ 1 Jó tanács paleo élelmiszerek vásárlásához

Az egészséged és a környezetvédelem okán több szakember azt javasolja, hogy érdemes kevesebb húst enni. Ha több zöldséget iktatsz be az étrendedbe, akkor takarékoskodhatsz a konyhapénzeden is, akár télen is. Ehhez nem kell mást tenni, mint az idényzöldségekből választani. Ha pedig húst veszel, legyen az a legjobb minőségű. Így igazi lakomát lehet belőle csapni. Egyébként nagyszüleink, dédszüleink is többnyire csak vasárnap ettek húst. Ha nekik bejött, akkor nekünk sem tehet rosszat.