Sonkához nélkülözhetetlen: ecetes torma cukormentesen

Végig kutattam minden hagyományos boltot, de olyan ecetes tormát nem leltem, amelyben ne lett volna cukor. Pedig a húsvéti sonka vagy csülök nem az igazi nélküle. Hamar rá kellett jönnöm, hogy ecetes torma cukormentesen csak akkor lesz az ünnepi asztalon, amennyiben magam készítem el. Amelynek volt egy igazán nagy és – utólag – mulatságos akadálya.

A torma gyógynövény – ez lett a vesztem

Ugyanis történt réges-régen “egy messzi-messzi galaxisban”, hogy néhány éves koromtól folyton felső légúti betegségek gyötörtek. Kaptam én rá mindent az orvostól, de hiába. Egy idő után az én anyukám megunta és a helyi (értsd: kis falusi) asszonyoktól próbált gyógymódot tudakolni. Meg is kapta: reszelj tormát fiam, de úgy, mintha kamillával inhalálnál, a takaró alatt. Attól jobban lesz az a gyerek, mert kitakarítja az orrát és a torkát. Szófogadó anyukám bizony ezt meg is tette velem. A tormáról köztudott, hogy reszelni is csak friss levegőn érdemes vagy épp ablakban, mert biza sokkal erősebb, mint hagymát szeletelni. Gondolhatod mi történt a pokróc alatt miközben anyukám reszelte a társaságomban a tormát! Végül persze meggyógyultam idővel, ám a tormát úgy negyven évre megutáltam. Csak mostanság kezdtem el nagyon kis adagokban, főleg majonézes tormaként enni. Azt is csak azért, mert nagyon egészséges. Így indult az ecetes torma cukormentesen karrierje nálam.

Csak reszelve az igazi az ecetes torma

Ezen történet ismeretében el tudod képzelni milyen kihívás volt, amikor kiderült számomra, hogy csak a két kezem által lehet ecetes torma cukormentesen a sonka mellett. Több évnyi vívódás után rászántam magam és végül megoldottam a feladatot. Mivel a tizediken lakom, így esélyem nem volt az udvarra kimenni, ám a nyitott ablak is megtette illóolajűző gyanánt. Tehát javaslom, hogy amennyiben magad készíted, mindenképpen egy nyitott ablak legyen a közvetlen közeledben. Ugyanis a torma csak reszelve az igazi. Kipróbáltam könnymentesen az aprítógépben összevágva, de sajnos nagyobb darabok lettek belőle és nem lett olyan krémes az állaga. Persze a reszeléshez is használhatsz gépet, amennyiben van neked, mert a sajtreszelő része tökéletes megoldás erre. Azonban a felszálló illóolajok ez esetben sem kímélnek majd, tehát a nyitott ablak mindenképpen kell. Ellenkező esetben pedig sok-sok zsebkendő.

Hozzávalók:

2 dl víz
2 csapott evőkanál negyedannyi cukorhelyettesítő (sztívia+eritrit 1:4 keveréke)
3-4 evőkanál ecet
1 közepes szál torma

Az ecetes torma cukormentesen elkészítése:

A tormát hámozzuk meg, majd reszeljük le apró lúkú reszelőn.
Keverjük össze a cukorhelyettesítőt, ecetet és vizet.
Öntsük a lereszelt tormára és keverjük össze.
Tálalhatjuk azonnal, de még jobb ha egy-két napig hagyjuk összeérni az ízeket.

Tipp:

Készíthetsz belőle majonézes tormát, ha összekevered házi majonézzel 1:1 arányban.