Édesburgonya receptek, avagy elkezdődött a batáta szezon

Minden az édesburgonya miatt történt. Elkezdtem belőle minden féléket készíteni és megszerettük. Mi több, a férjem szülei is megszerették. Olyannyira nagy lett az édesburgonya – szerelem, hogy találtak egy őstermelőt is az interneten (edesburgonya.bio), akitől finom termést rendeltek rendszeresen. Aztán az őstermelő egy ötlettel állt elő: receptversenyt hirdetett, amelyre édesburgonnyás ételleírásokat várt. Így történt, hogy beneveztem a receptversenyre. Na nem önként, hanem a férjem anyukájának unszolására.

A versenyen végül mégsem nyertem. Ám a beküldött receptekből mostanra elkészült egy recepteskönyv. Pár napja már kézhez kaptam és jól áttanulmányoztam. Számtalan remek receptet találtam benne. Mi több, az én három édesburgonyás ételem is belekerült. Így örömmel mutatom meg nektek itt a fotón a könyvet.

Ha szeretnétek megszerezni, akkor ingyen a tiétek lehet. Ehhez nem kell mást tennetek, mint rendelni az edesburgonya.bio oldalon legalább tíz kiló édesburgonyát és mellékelik nektek a könyvet. Szerintem igen méltányos ajánlat, tekintve, hogy nagyon finom magyar földben termett batátát kínálnak, nem mellesleg: jutányos áron.

 

Így lettünk édesburgonya termesztők

Az őstermelő Kovács családdal már lassan napi kapcsolatot ápol a mi családunk, ugyanis a férjem szülei is belecsaptak az édesburgonya termesztésbe. Tőlük rendelték meg tavasszal a batáta palántákat is. Egész nyáron számtalan jótanáccsal látták el a családunk kertészét, a férjem apukáját, aki megfogadott minden szót. Ennek köszönhetően kitűnő termés lett a kertben. A múlt héten ünnepélyes keretek közt ki is ástuk az első gumókat. Rögtön elsőre egy majdnem két és fél kilós példányra bukkantunk. A többi bokor sem okozott csalódást, mert mind alatt majdnem kétkilónyi termés várakozott. Most az a terv, hogy amíg csak lehet, frissen kiássuk a felhasználni kívánt mennyiséget, aztán pedig, amikor már fagyosra fordul az idő, behordjuk az egészet a pincébe.

A bő termést finom uzsonnával ünnepeltük meg a helyszínen. Kijár az ünneplés a batáta palántákért a Kovács családnak, ugyanígy a férjem apukájának a kitűnő gondozásért. A férjem anyukája a technikai segítséget nyújtotta és a kapcsolat-tartásért volt felelős, így neki is kijár az ünneplés. A legközelebbi felszedési ceremóniánál, szerintem pezsgőt is bontunk.

 

Édesburgonya receptek

Mivel bő termés volt, így egyetlen olyan receptnek sem állunk ellen, amihez batáta kell. A férjem elkezdte átvenni azt a szokásomat, hogy úgy tekint egy-egy étel-leírásra, hogy miként lehetne paleósítani. Így történt, hogy immár két napja új kedvencünk lett a Paleo spanyol omlett. Ráérősebb reggelikhez kitűnő, de este is készíthető, sőt remekül csomagolható másnapi ebédre. Javaslom, próbáljátok ki! Én pedig egyre több és újabb batáta receptekkel jelentkezem hamarosan.