Fűszereink – a citromfű gyógyhatása

Élelmiszerboltban cserépben is kapni, de bármilyen kiskertben megél. Láttam már kissé elhanyagolt lakótelepi kertben is vígan bokrosodni. Ha levágjuk a szárát vízben ki is gyökerezik, viszonylag hamar. Leveleinek citromos aromája a konyhában számos ételben használható. A citromfű gyógyhatása pedig szintén széles körű. 

Citromfű a konyhában

Elsősorban frissen a legjobb használni, de szárítva is lehet. A gyümölcssaláták és saláták fűszere. Használható mégfőzelékek, szószok, szárnyas ételek és gombás ételek fűszerezésére is. Szerintem a limonádét sem érdemes nélküle elkészíteni, egészen különleges ízt kölcsönöz az italnak. Fűszeres eceteket is érdemes vele készíteni.

A citromfű gyógyhatásai

Elsősorban lazító, idegnyugtató hatás ismert. De ezen felül szívnyugtató, görcsoldó, emésztést serkentő és szélhajtó hatása is van. Segíti az epe működését, a magas vérnyomás csökkentését és izzasztó hatású. Használják borogatásokhoz, lazító fürdőkhöz és bedörzsölésre is. 

Bármilyen betegség esetén mindenképpen keresd fel orvosod és ha úgy döntesz betegségedet természetes úton gyógyítod, akkor keress erre kiképzett szakembert, természetgyógyászt.