Sült zöldségek a #Veganuár jegyében

Néhány éve vegetáriánus gasztrobloggerek elhatározták, hogy minden év januárjában népszerűsítik étrendjüket. Youtubon adnak tanácsokat és persze különböző ínycsiklandó recepteket ahhoz, hogy zöldségekkel lakjunk jól húsok helyett. Bár nekem nincs gondom a húsokkal, de sokszor jól esik mellőzni egy kicsit úgy az egészségem szempontjából, mind környezetvédelmi okokból. 

Néhány nappal ezelőtt esett meg, hogy FF-el egyeztetve az ebédet felmerült, hogy most biza zöldséges napot kellene tartani, mert oly jól esne. De túl sokat nem akartam bajlódni az ebéddel, mert zsúfolt nap elé néztünk. Így születtek meg a sült zöldségek a #Veganuár jegyében. 

Annyira egyszerű, mert csak bedobunk minden zöldséget a tökkel együtt a sütőbe és elfeledjük közel egy órára. Aztán kivesszük és két perc múlva tálalhatunk is. Ennél kevesebb munkával csak étteremben lehet ételhez jutni. 

A hozzávalókban a zöldségek arányát rád bízom, tégy bele bármelyikből annyit, amennyit csak szeretnél. A fűszer mennyiségeket egy egész tepsinek megfelelően adom meg. 

Hozzávalók:

brokkoli,

kelbimbó,

répa,

zeller,

fehérrépa,

fokhagyma,

édesburgonya,

sütőtök,

3-4 evőkanál majoranna, 

1 evőkanál só, 

bors ízlés szerint,

1 teáskanál fokhagyma granulátum,

2 evőkanál vaj,

libazsír,

víz.

A sült zöldségek a #Veganuár jegyében elkészítése:

  1. A zöldségeket feldaraboljuk nagyobb falatokra és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
  2. Rászórunk sót, majoránnát és őrölt borsot. 
  3. Alaposan összekeverjük és legalább egy bögrényi vizet öntünk alá.
  4. Teszünk rá egy-egy teáskanálnyi libazsírt minden sarkába és a közepére is két-három helyen. 
  5. Lefedve 180 fokos sütőben legalább fél órát sütjük. 
  6. A sütőtököt szeletekre vágva tepsibe tesszük és öntünk alá egy bögrényi vizet. 
  7. A zöldségekkel együtt betehetjük a sütőbe, de a tök valamivel tovább marad majd bent.
  8. Puhára sütjük a tököt is. 
  9. Négy – öt gerezd puha és még forró tököt kikanalazzuk a héjából.
  10. Egy tálban adunk hozzá egy-két evőkanálnyi vajat, egy csipet sót és a fokhagyma granulátumot.
  11. Botmixerrel összepürésítjük.
  12. A sült zöldségek mellé köretként tálaljuk.

Tipp: 

Tovább fűszerezheted a zöldségeket még kakukkfűvel.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben