Paleo étrend olcsón, avagy laktató leves fillérekből

A leves kiváló találmány. Lehet belőle előétel vagy vacsora és a legtöbbjüket igen jutányos áron el lehet készíteni. Ázsiában szinte művészi fokra emelték a tartalmas leves készítésének tudományát, ennek eredménye például a ramen, a miso leves vagy a pho. De nálunk is léteznek a tartalmas levesek, mint a gulyásleves vagy a ragulevesek. A levesbetétek, mint a tészta, csipetke, “csorgatott tojás”, daragaluska, májgaluska, vajas nokedli, tarhonya, gőzgombóc, húsgombóc is mind-mind azt a célt szolgálják, hogy laktatóbb legyen a leves. Ugyanakkor a paleóban tartalmas levest készíteni kicsit másképp kell, de nem kell feltétlenül sokat költeni rá. Megmutatom, hogy a paleo étrend olcsón tartható, íme példának egy raguleves.

A nyári forróságban vacsorára már nem vágyunk nehéz, zsíros ételekre. Ilyenkor gyakran készítek pulykaragulevest, amely főételként is megállja a helyét és nagy kedvence a Férjek Ferrarijának is. A legutóbbi adaghoz mindent vennem kellett, nem volt otthon semmi házi vagy kerti hozzávaló, így alkalmam nyílt kiszámolni, hogy mibe is kerül egy adagnyi raguleves. A leveshez szükség van pulykafelsőcombra, répára, fehérrépára, zellerre, édesburgonyára, gombára, hagymára, fokhagymára, fűszerekre és zsírra. Ám, ha úgy adódik teszek bele kelbimbót vagy karalábét is. A levest olyan sok hozzávalóval látom el, hogy szinte megáll benne a kanál. Általában legalább két alkalomra elegendőt főzök belőle, mert vagy két estére megoldódik a vacsora kérdése, vagy vacsora és másnapi ebéd lesz belőle.

A legutóbbi leves gombával készítettem és csontos pulykafelsőcombot vettem hozzá. Így a combból megmaradó csont további leves alapja lehet. Össze szoktam gyűjteni és remek csontleves lehet belőle, amely a világ nyugati részén nagyon sikeres superfood, és nálunk is használjuk gyógyírként például megfázásra. A vásárlás után leültem és alaposan kiszámítottam, hogy mibe került nekem ez a leves és mondhatom magam is meglepődtem. Ugyanis 190 forintba került egy adagnyi leves. Szerintem ez igen baráti és így lehet a paleo étrend olcsón megúszható.