Négy ok, amiért gyakran főzz csontlevest

Már a nagyanyáink is azt tanították, hogy ha beteg van a háznál, akkor húslevessel vagy csontlevessel kell ellátni bőven, mert az bizony gyógyszer. Bizony nem tévedtek, mert kiderült, hogy a csontleves számos módon segítheti az egészségünket. Egy igazi velős csontból készült csontleves után bárki megnyalja a tíz ujját. 

Kiegyensúlyozott étvágy

Az éhség és az étkezés utáni telítettség érzést hormonok szabályozzák. Két hormon a felelős mindezést, az egyik a leptin, a másik a ghrelin. A ghrelin miatt éhezünk meg, a leptin miatt fejezzük be az étkezést, mert jóllakottságérzést kelt. Ezeket a hormonokat a fehérje tudja egyensúlyban tartani. Ezért is fontos minden étkezésnél a megfelelő fehérje bevitel. A csontleves pedig kitűnően egyensúlyban tarthatja a két hormont, így az egészséges étvágyunkat is.

Tudatos étkezés

A csontleves alkalmas arra, hogy segítse a tudatos étkezést. Azért, hogy a jóllakottságért felelős hormonnak idő kell ahhoz, hogy érezzük a hatását, vagyis azt, hogy tele a gyomrunk. Ehhez lassan, megfontoltan és tudatosan kell étkeznünk, hogy ne együk túl magunkat. Így ne vigyünk be több ételt a szervezetünkbe, mint amennyire szüksége van. Ezáltal megelőzhető a súlygyarapodás is. A csontleves segít gyakorolni az odafigyelést a szervezetünk reakciójára, miután kell ahhoz idő, hogy bekanalazzuk. Ráadásul túlenni sem tudjuk belőle magunkat. 

Gyulladáscsökkentő

Különböző ételek gyulladást okozhatnak a szervezetünkben, amelyek felboríthatják horonjaink egyensúlyát. Mindez nagyon káros az egészségünkre. Anélkül, hogy részletesen bele mennénk, hogy mely hormonokat, hogyan és mivel egyensúlyozza ki a csontleves, állítható, hogy gyulladásgátló hatása van. Ezt a hatását fokozhatjuk, ha belefőzünk még kurkumát vagy gyömbért. 

Egészséges a beleknek

A testben lévő gyulladás károsíthatja a bélrendszert is. Ez azért nem jó, mert a bélrendszer szabályoz számos fontos hormont. Ezért is fontos a bél egészsége, amelyet a csontleves támogat gyulladásgátló hatásával. Így a bélbaktériumok is el tudják végezni a munkájukat. Ha kifejezetten a belünk egészsége érdekében készítünk csontlevest, akkor érdemes tuningolni kurkumán kívül zöld levelű növényekkel, mint a petrezselyemzöld, zellerzöld, mángold, újhagyma zöldjepóréhagyma, snidling vagy medvehagyma. Ezek egyben még jobb ízt adnak a gyógyító levesünknek.