A zöldbab paleo?

A szombati piacon járva találtam a zöldségesnél zöldbabot. Megvettem. Igen, megvettem, ugyanis korábban olvastam már arról itt-ott, hogy immár a zöldbab is felkerült a paleo ételek listájára. Legalább is a megtűrt kategóriában már helyet kapott. Kicsit furcsának találtam, hogy miért lett a tiltott hüvelyesek közül éppen a zöldbab rehabilitálva, így igyekeztem utána járni. Számos véleményt és tudományos magyarázatot olvastam és úgy döntöttem, hogy frissen, termelőtől vásárolva én bizony egyszer-egyszer teszek a család asztalára zöldbabot. Elárulom miért.

Először is leszögezem, hogy a zöld színű zöldbabról beszélünk. Vagy más néven ceruzabab. Pusztán laikusként utánaolvasva a témának számos érvet találtam ellene és mellette is egyaránt. Nem írom le nektek a tudományos értekezéseket, csupán azt, amit én megértettem belőle.

A vad ellenzők odáig merészkednek, hogy a hüvelyeseket – köztük a zöldbabot – tekintik a vérszegénység és más civilizációs betegség okának. A másik oldal, a zöldbabpártiak pedig egyetértenek azzal, hogy igazából a hüvelyesekben található fitátok megakadályozzák az ásványi anyagok (pl. Cink, vas, kalcium) és egyéb értékes tápanyagok felszívódását az emberi szervezetben, de elmagyarázzák, hogy egyben jótékony hatásuk is van. Szerintük szív- és érrendszeri betegségekkel, a rákkal és a cukorbetegséggel szemben védenek.

A szakértők szerint a zöldbab ebből a fitátokból szinte alig tartalmaz. Ráadásul remek tápanyagforrás, rengeteg C-vitamin és magnézium van benne.

Dióhéjban ennyit lehet tudni a nagy zöldbab vitáról. Hosszas tépelődés után arra jutottam, hogy a zöldbab számomra a kávé kategóriájába tartozik ezen túl. Tudjátok, a kávé is hüvelyes, de olyan sok jó hatása ismert már, hogy a paleóban is iható. Én pedig elég nagy rajongója vagyok a feketelevesnek, a férjem pedig kifejezetten kávéínyenc. Tehát nyugodt szívvel fogok vásárolni ezután is zöldbabot, persze csak és kizárólag termelőtől a piacon, és csak idény jelleggel. Nem lesz mindennapos eledelünk, de egyszer-egyszer köretnek megesszük.

De természetesen mindenki tegyen belátása szerint. Ha úgy érzed te az ellenzőkkel értesz egyet, akkor hagyd ki az étrendedből. A lényeg úgy is az, hogy amit megeszel lelkiismeretfurdalás nélkül egyed. Örömmel, jókedvűen.