Terítéken a régi ételek

Az úgy kezdődött, hogy kezembe került egyszer egy 1800-as évekből származó szakácskönyv. Mivel alapból könyvmoly vagyok és a régi könyvek pedig különösen elbűvölnek, így – képzelhetitek – le se tudtam tenni. A régi ételek annyira mások voltak. Miket készítettek hajdanán! Ráklevest, főtt csigát, meg mindenféle olyan ételt, amely ma már csak nagyon drága vagy Michelin csillagos éttermek étlapján szerepel.

Odáig fajult a dolog, hogy azóta néhány hasonlóan régi szakácskönyvet is begyűjtöttem már. Mindezeken túl van egy másik kedvenc szakácskönyvem is, amely azért nem olyan régi, de nem csak akkor olvasok, amikor főzni szeretnék, hanem jókedv forrásnak is használom. Egy olyan asszony írta, akinek a munkája az elmúlás legnehezebb formájával is foglalkozott:  gyerekek halálával. Nem tudom, hogy ezért-e, de olyan életszeretete volt, ami irigylendő, pedig igen nehéz élet állt mögötte. A szakkönyvein túl egy szakácskönyvet is írt, amelyet – szerintem – minden háztartásban a polcon kellene tartani. Ő Polcz Alaine pszichológus, író, a tanatológia (a halál és gyász kutatása) magyarországi úttörője, a Magyar Hospice Mozgalom és alapítvány életre hívója. A Főzzünk örömmel! Című szakácskönyvét 1998-ban adták ki. Ebben gyors és valóban olcsó recepteket ír le olyan stílusban, amely gyorsan jókedvre deríti az olvasót. Régi receptek ezek, amelyek a háború okozta éhínségben, de azután is beváltak. Persze java része nem paleo, de ebből a könyvből tanultam sok hasznos ötletet, praktikát a konyhában. Oké-oké, az anyukámtól is, csak hogy teljes legyen a köszönet listám!

Az 1800-as évek szakácskönyveiből pedig hamarosan mutatok nektek egy válogatást. Addig is próbáljátok ki Polcz Alaine által javasolt  citromos csirke receptjét. Nem bánjátok meg!