Paleo lecsókonzerv házilag – öt jótanács az elkészítéséhez

Itt az ideje, hogy elkészüljön a paleo lecsókonzerv házilag. A paradicsom és a paprika remek áron kapható. Az eljárás sem kerül túl sok időben és télen igazán jól jön majd, amikor tíz perc alatt varázsolhatunk az asztalra egy remek lecsót egy fárasztó nap után.  A receptet már megírtuk, de ahhoz, hogy a leggyorsabban és a legkényelmesebben tegyük üvegekbe most a lecsót, íme öt jótanács.

 

1. Késes aprító a barátunk

A lecsóhoz sok-sok hagyama dukál. A pucolása úgy a legegyszerűbb, ha félbe vágjuk és úgy szedjük le a héjját. Bizony már ez a művelet is “megríkatja” a háziasszonyt. De a további “sírás” elkerülhető, amennyiben nem laskára szeleteljük a hagymát. Dobjuk azonnal késes aprítóba és azzal vágjuk össze. Amellett, hogy kevésbé kell kisírnunk a szemünket, sokkal gyorsabban végezhetünk a szeleteléssel. Ráadásul így a lecsó szaftja is sokkal sűrűbb lesz.

 

2. Főzz zsírral!

A lecsó egyértelműen zsírral készítendő. Ha lehet libazsírral. Ezzel remek ízt adhatunk az ételnek. Nyilván olajjal sem rossz, sőt kókuszzsírral se, de igazán remek ízt a libazsír kölcsönöz a lecsónak. 

 

3. Zsír és zsír

Ha már a zsírnál tartunk, akkor elmondom, további zsírra lesz szükséged. Ha teheted, akkor az üvegbe tett lecsó tetejére, a lezárás előtt ne olajat önts a tartósítás jegyében (így zárjuk el a levegőtől és így arad friss), hanem olvasztott zsírt. Ezzel is még több remek ízt adva a lecsónak. Ugyanolyan jól fogja szolgálni a tartósítási célokat, csak finomabb lesz. 

 

4. Legyen tele az üveg

Az üvegeket valóban meg kell púpozni. Nem baj, ha mellé folyik a lezárásnál. Ezzel is biztosítjuk, hgy a lehető legkevesebb levegő jusson az üvegbe és így tovább friss maradjon. 

 

5. Paradicsom héj nélkül

A paradicsmot érdemes héj nélkül beletenni a lecsóba. Nagyon kiábrándító tud lenni a felpöndörödött, levált héjdarabka a tányéron. A legérettebb paradicsomokról nyersen is le lehet vonni a héjját. Csak csúsztassuk alá a kést és már le is lehet húzni. A kemény paradicsomokról, mint a Lucullus fajtájú, forró vízbe kell dobni egy-két percre. Ezután könnyedén leszedhető a héjja. Ezután daraboljuk a paradicsomokat a lehető legkisebb darabokra, hogy gyorsan szét lehessen főzni a lecsóban és ezzel remek szaftot képezzen. 

 

+ 1 Aloe verát a közelbe

A befőzés alapja, hogy jó forrón tegyük az üvegekbe a lecsót. Meg minden mást is, amit elteszünk télire. (Kivétel a savanyúság.) Az üvegeket is érdemes lobogó vízzel átöblíteni, hogy ezzel is fertőtlenítsük. Mindeközben előfordul, hogy ránkfröccsen vagy más módon megégetjük magunkat. Érdemes ezért aloe vera zselét vagy magát a növényt készenlétbe helyezni. Remekül hűsíti és gógyítja az égési sérüléseket. Az aloe vera növényt úgy használhatjuk, hogy levágunk egy idősebb levelét és a kifolyó zselés anyagot rákenjük a sebre. Csodásan gyorsan segít.