Maradékmentő gluténmentes mákos guba 

Elérkezett a farsang vége a húshagyó keddel, valamint a hamvazó szerdával. Ma pedig itt a torkos csütörtök, amely nem csupán az éttermek és vendéglátóhelyek legújabb bevételi eseménye. Ugyanis a néphagyomány szerint ez volt a negyven napos Nagyböjt előtti utolsó olyan nap, amikor bőséggel ehettek finom és laktató ételeket. Akár a farsangi mulatságból megmaradt vagy épp friss fánkot is. Éppen ilyen étel a maradékmentő gluténmentes mákos guba. 

Idén is sütöttem farsangi fánkot és jó szokásomnak megfelelően, most is egy kicsit másképp, mint korábban. Finom lett, de egy kicsit tömörebb lett a tésztája, mint a korábbi fánkoké. Mivel ipari mennyiségben készült az idei fánk, így maradt is belőle egy nagyobb adag. Egy ideig úgy gondoltam, hogy jó lesz az még ebéd után desszertnek, de valahogy csak nem akaródzott megenni. Ráadásul egyre keményebb is lett, amely nem segített abban, hogy vonzó édesség legyen belőle. Egy nap végül megkívántam a mákos gubát és rájöttem, hogy a megszáradt fánkom bizony pont ideális alap ehhez. 

Így nagyjából öt perces munka után már a tálkámban is volt a gluténmentes mákos guba. Annyira finom lett, hogy máskor sem fogom másképp elkészíteni ezt az édességet, csak így. 

Hozzávalók: 

  • maradék farsangi fánk
  • 3 dl növényi tej (a kedvenced)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 3 evőkanál mák
  • 2 teáskanál 1:4 édesítő

A gluténmentes mákos guba elkészítése:

  1. A mákot az édesítővel kávédarálóban törjük össze. 2. Szeleteljük fel kis falatokra a fánkokat. 
  2. Tegyük egy müzlis tálkába.
  3. Langyosítsuk meg a növényi tejet és keverjük bele a vanília aromát. 
  4. Öntsük le a fánkokat a növényi tejjel, hagyjuk állni egy-két percet. Így látható, hogy szükséges-e még rá öntened egy kis tejet. 
  5. Ezután szórjuk meg az édesítős mákkal és máris tálalható.

Tipp:

Használhatsz darált mákot is. Ebben az esetben az édesítőt a növényi tejbe keverd bele.