Legújabb super food: csontleves

Olyan divat hódít a külföldi paleo világban, amelyet nálunk már üknagyanyáink sőt, valószínűleg az ő dédnagymamáik is tudtak, alkalmaztak. Olyan ételt fedeztek fel maguknak, amitől bőrük szépségét, izületeik egészségét, körmük erősségét, hajuk fényét, és csontjaik szilárdságát remélik. Persze joggal. Nálunk, ha beteglátogatóba megyünk ez az első, amit viszünk, főleg a nagyik. De lehet ez a vasárnapi ebéd előétele is. Mi ez?

Bone broth, vagyis szigorúan fordítva csontleves. Ez a legújabb “super food” avagy csodaszer a tengeren túl. Olyannyira, hogy a különböző állatok csontjából készült levest olyan dobozokban árulják, mint nálunk a tartós tejet. Vannak, akik kúraszerűen fogyasztják. Ők minden reggel megisznak egy pohárnyi csontlevest úgy, mintha gyümölcsturmixal indítanák a napot. Van, aki levesként eszi, van aki hidegen – már zselévé szilárdult formában – veszi magához. De olyan is akad, aki minden ételbe beleteszi, amibe csak lehet ízesítőként és persze “gyógyszerként”.

A csontlevest “fűvel etetett” marha csontjából és csirkecsontból egyaránt készítenek. Alacsony hőfokon legalább 12 óráig főzik a csontokat és a végén gyökérzöldségekkel tovább ízesítik.

A jó hír az, hogy valóban jót tesz a szervezetnek a csontleves. Olcsó előétel és nem utolsó sorban finom is. Sok munka sincs vele, tehát miért is ne készítenénk el rendszeresen? Ráadásul, ha több készülne belőle, ezt is ugyanúgy lehet krémlevesekhez használni, mint a húslevest. Persze azt ott külföldön nem tudják, hogy van nekünk a csontlevesnél is finomabb és legalább ugyanannyira hatékony levesünk: a kocsonya. Igaz, van aki nem szereti, de történetesen én rajongom érte.