Gumivitamin – egészségesnek látszik

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a gumivitamin akár káros is lehet a szervezetre. Mivel jó íze van tökéletes megoldásnak látszik a gyerekeknek, ám inkább veszélyes lehet, mint hasznos. A magam részéről órákat töltök a patikában akkor, amikor valami új vitamint vagy gyógynövényes készítményt szeretnék kipróbálni. Mindent elolvasok a dobozon, sőt összehasonlítom a többi termékkel. Neked is ezt ajánlom. Meg a házi gumivitamint, mert az biztosan 100 százalékig egészséges.

A ConsumerLab.com tesztelt a közelmúlban ötven különböző multivitamint, amelyeket Amerikában és Kanadában forgalmaznak. Ennek eredményét tette közzé a dailymail.co.uk, amely szerint a megvizsgált gumivitaminok nyolcvan 80 százaléka nem felel meg a táplálékkiegészítők szabványelőírásainak. Pedig egyre többen döntenek úgy, hogy ezeket a finom vitaminokkal próbálják meg biztosítani sajáttestük és gyermekük napi vitaminszükségletét.

A megvizsgált multivitaminok közül 12-ben 24 százalékkal kevesebb volt a vitamintartalom, mint ahogy azt a dobozon ígérték. De találtak olyat is, amelyben több volt.

A dialymail.co.uk megkérdezett egy táplálkozási szakértőt, a new yorki Nikki Ostrowe-t, aki azt mondta, hogy soha nem ajánlaná a gumivitaminokat az ügyfeleinek. A legtöbb gumivitamin ugyanis tele van ételszínezékkel, magas a fuktóz és a kukoricaszirup tartalmuk, valamint tartósítószer is van bennük. Öt gumivitamin közül négyben túl sok az A vitamin, amely köztudottam zsírban oldódó vitamin, amelyet a test a májban és más szervekben tárol. Nehezebben és lassabban használja fel a szervezet, mint a vízben oldódó vitaminokat, amelyek kiürülnek, ha túl sok volna belőlük. A túl sok A vitamin és más zsírban oldódó vitaminok (D, E, K, A) okozhatnak szédülést, émelygést, fejfájást, izületi fájdalmakat és szívbetegséget.

A táplálkozási szakértő szerint az ízük miatt oly népszerűek ezek a vitaminok. Éppen ezért nagy a veszélye annak, hogy túladagolják. Az ételszínezékek és a magas cukortartalom sem tesz jót a gyerekeknek. A szakértő azt javasolja, hogy olyan vitamint válasszunk, amelyik nem tartalmaz színezőanyagot, konzerválószereket, ízfokozókat és édesítőszereket. Mindenképpen érdemes a vitaminok összetevőit elolvasni a dobozokon.

Ha szeretnél magadnak, gyerekednek vagy a családod más tagjainak igazán finom és egészséges gumivitamint, akkor próbáld ki ezt a receptet. Gyorsan elkészül, nem drága, szezonális és még finom is. Akkor meg miért is ne?!