Sültcéklás paleo saláta

A recept ötletét Jamie Olivertől lestem el az egyik nyálcsorgató adásából még évekkel ezelőtt. Aztán a saját ízlésemre formáltam. Például a fenyőmagot tökmaggal helyettesítettem, de a balzsamecetet is kiváltottam almaecettel. Nem mindig teszek bele répát és egyébként olyan kemény sajttal tálalom, amelyet éppen találok. Összességében nem drága recept, de nem is a legolcsóbb. Érdemes azonban a változatosság jegyében kipróbálni. Több évnyi kihagyás után azért készítettem a napokban el, mert kaptunk egy nagyobb szállítmány friss céklát és egy kocsideréknyi héj nélküli tökmagot. Ráadásul a parmezán éppen akciós lett a boltban. Így alig kellett valamit vásárolnom és fillérekből kihoztam a lakomát négy személyre.

Olívaolaj helyett zsírban is kisütheted a céklát. Tökmagolaj helyett meglocsolhatod a kész salátát olívaolajjal is. A salátát keverheted jégsalátával vagy más – általad kedvelt – zölddel is.

Hozzávalók

rukkola saláta, cékla, héj nélküli tökmag, kockázott bacon, fokhagyma, keménysajt (cheddar vagy parmezán), almaecet, olívaolaj, só, bors, tökmagolaj.

Elkészítése

 1. A céklát meghámozzuk és kisebb kockákra felaprítjuk.
 2. Hőálló edénybe tesszük és meglocsoljuk pár csepp almaecettel.
 3. Meglocsoljuk olívaolajjal.
 4. Sózzuk, borsozzuk.
 5. Beledobjuk a gerezdekre szedett és meghámozott fokhagymát.
 6. 180 fokon 30-40 percig sütjük lefedve.
 7. A bacon kockákat serpenyőben megpirítjuk.
 8. A tökmagot száraz, forró serpenyőben megpirítjuk.
 9. A tálalásnál legalulra rukkola saláta kerül. Erre dobjuk rá a langyosra hűtött, sült céklát. Erre kerülnek a sült bacon kockák.
 10. Megszórjuk sajtforgáccsal és a tökmaggal.
 11. Végül meglocsoljuk a tökmagolajjal.