Sajtos-édesburgonyás mindenmentes pogácsa

Meglehetősen kevés olyan sós sütemény létezik a paleo étrendben, amely vendégvárónak is alkalmas lehet. Bár most Szilveszterre nem vártunk vendégeket – köszönhetően a pandémiának -, azért a hangulathoz mindenképpen kellett egy kis rágcsa. Mivel nekünk belefér az étrendünkbe a zab, így előkerült a zabpehelyliszt és lett belőle sajtos-édesburgonyás mindenmentes pogácsa. 

Kétszer is megsütöttem. Egyszer élesztővel, egyszer szódabikarbónával. Kétségtelenül egy kicsit másabb íze van élesztővel, de nem lesz belőle az a hagyományos kelt tészta. 

Hozzávalók:

25 dkg zabpehelyliszt

15 dkg édesburgonya,

15 dkg vaj,

2 tojás,

2 teáskanál só

1 teáskanál szódabikarbóna,

30 dkg sajt.

A sajtos-édesburgonyás mindenmentes pogácsa elkészítése:

A zabpehelylisztben elmorzsoljuk a a puha vajat. 

A megfőtt édesburgonyát villával összetörjük és a vajas liszthez keverjük. 

Bele tesszük a sót, szódabikarbónát, tojásokat és a lereszelt sajt kétharmadát. Alaposan összegyúrjuk. Ha van dagasztógéped, akkor azzal. Addig gyúrjuk, amíg összeáll és elválik az edény falától. 

Fél-egy centi vastagságúra nyújtjuk nyújtófával és kiszaggatjuk. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük felvert tojással a tetejét. 

A maradék sajttal megszórjuk. 

190 fokos sütőben 40 perc alatt elkészül. 

Minél pirosabb a teteje, annál ropogósabb lesz. 

TIPP:

Amennyiben túl lágy lenne a tészta, adj hozzá még egy kis zabpehelylisztet.

Kipróbálhatod élesztővel is, úgy kicsit puhább és másabb ízű lesz, de azért nem kel meg a duplájára. Ebben az esetben a szódabikarbóna helyett egy fél kocka élesztőt morzsolj a tésztába, valamint egy teáskanálnyi mézet és hagyd langyos helyen pihenni gyúrás után legalább egy órát.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben