Búcsúsüti 1 – avagy almás – diós szelet

A búcsú valahogy sosem boldog dolog nekem. Éppen ezért szoktam feldobni valamivel a hangulatot, ha lehet sütivel. A közelmúltban két búcsúsütit alkottam. Mondhatom nagyon bevált, mint hangulatjavító. Az első az almás-diós szelet, amelyet pillanatok alatt össze lehet dobni még egy fárasztó nap után is. 
A fotos a legutolsó darabról készült, mert az aktuális búcsú közepette észrevétlenül elfogyott.

Hozávalók:

  • 6 tojás,
  • 4 nagy alma,
  • 6 evőkanál eritrit,
  • 6 púpozott evőkanál darált dió,
  • 2 marék mazsola,
  • 1 teáskanál vanília aroma,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna,
  • 1 teáskanál citromsav,
  • fél evőkanál őrölt fahéj,
  • 3 evőkanál agavészirup.

Elkészítése:

  1. Az almákat lereszeljük. 
  2. Rátesszük az agavészirupot, a fahéjat és a vaníliaaromát.
  3. Alaposan elkeverjük és állni hagyjuk. 
  4. Forró vízbe áztatjuk a mazsolát.
  5. A tojásokat szétválasztjuk.
  6. A fehérjét lágyabb habbá verjük.
  7. Hozzáadjuk kanalanként az eritritet és tovább verjük.
  8. Hozzáöntjük a tojássárgájákat darabonként és tovább verjük. 
  9. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a citromsavat és alaposan elkeverjük.
  10. Hozzáadjuk kanalanként a darált diót és óvatosan elkeverjük egy fakanállal. 
  11. Belekeverjük óvatosan a mazsolát és a reszelt almát, amelyből kinyomtuk kézzel a levét.
  12. Sütőpapírral bélelet tepsibe öntjük és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 
  13. 8-10 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 180 fokra. 
  14. Addig sütjük, amíg a közepénél beszúrt hústűn nem marad tészta.