Őszi turmix – ne hagyd ki a leggyorsabb reggelit

Már csak reggel hat után lesz világos az októberi reggeleken. Nem akaródzik kibújni a jó meleg paplan alól és elkezdem lopni a perceket, hogy minél tovább ágyban maradhassak. Végül győz a kötelességtudat és kikászálódom kócosan. Már akkor a reggeli jár a fejemben, amikor az ágy szélén ülve a papucsba dugom a lábam. Amikor – kis túlzással – talpra szökkenek rájövök, hogy addig halogattam a felkelést, amíg késésbe kerültem. Így a jó öreg őszi turmix lesz az, amely a finom ízeken túl energiát ad nekem reggeli gyanánt. 

A bonyolult reggeleken túl a bekuckózós délutánok kelléke is nálunk az őszi turmix. Mostanában gyakorta előfordult, hogy vékonyabban öltöztem fel, bízva a látszólagos napsütésben. A kapun kilépve pedig egészen a bőröm alá hatolt a szobából szellőnek látszó hideg szél. De újratervezés nincs, csak a tűrés és a szilárd elhatározás, hogy holnap másként lesz. Akkor már sapkát is veszek és aláöltözetet is. 

Egy didergős hazaút után egy forró, illatos szappanos zuhany csak a kezdete a bekuckózásnak. A sült, puha sütőtök mellé őszi turmix is jár csakúgy, mint egy lélekmelengető történetet elmesélő könyv, forró zabtejes kávé, sólámpa mécsesek és a kedvenc nyusziszőr pokrócom. Ami persze sosem látott egyetlen tapsifülest sem, mert színtiszta pamut és némi poliészter, de külsőre úgy néz ki és legalább olyan puha. Különben meghagyom nekik (is) a bundájukat, sőt az életüket is, mert barátot nem eszem. Így bárányt és lovat sem. De az őszi turmix bármikor jöhet, amíg friss körte kapható. 

Hozzávalók:

  • 1 érett, édes körte
  • 2 banán
  • 2-3 dl szűrt víz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Az őszi turmix elkészítése:

  1. A magházától megfosztott körtét és meghámozott banánt tegyük turmix gépbe. 
  2. Öntsük rá a vizet, majd szórjuk bele az őrölt fahéjat. 
  3. Turmixoljuk össze alaposan. 
  4. Öntsük pohárba és szórjuk meg a tetejét még egy kis őrölt fahéjjal. 

Tipp:

Ha tovább gazdagítanád az ízeket, akkor tehetsz bele egy csipetnyi őrölt szegfűszeget és gyömbért. Mi több, akár növényi tejjel is elkészítheted, ha épp úgy tartja kedved.