5 magliszt-mentes paleo liszt

Alternatív lisztek sokasága áll ma már rendelkezésre ahhoz, hogy nyugdíjba küldje a búzalisztet és megszabadítson a benne lévő glutén rossz hatásaitól. A paleo étrendben azonban ezeknek a gluténmentes liszteknek csupán egy részét alkalmazhatjuk. A legtöbb olajos magokból készül speciális eljárással. De sokan nem szeretnének vagy nem tudnak olajos magokból készült lisztet enni. Például az allergiások. Nekik segít az 5 magliszt-mentes paleo liszt, amelyből bármilyen mentes süteményt vagy kenyeret elkészíthetnek.

Cassava avagy tápióka, de lehet, hogy nyílgyökér liszt?

A cassava nagyjából ugyanaz, mint a tápióka. A manióka nevű növény gyökeréből készítik, ráadásul nagyon gondosan. Ugyanis ha nem így tennének mérgező anyagok maradnának benne és az biza nem tenne jót nekünk. De a végeredményből igazán remek sütemények és kenyerek készíthetők. Elsősorban azért felel, hogy ropogós legyen a külseje például a kenyérféléknek. Emellett sűrít, vagyis vizet vesz fel. Remekül lehet vele pudingot készíteni vagy épp főzeléket besűríteni. Egyébként nincs markáns íze az ételekben. Ugyanezeket tudja és ugyanúgy néz is ki a nyílgyökér liszt. Így bármelyiket választhatod, amelyik épp a bioboltban van.

Ugyanakkor önmagában nem igazán alkalmas arra, hogy kenyeret vagy süteményt süssünk belőle. Érdemes keverni többféle liszttel is, például a zöldbanán liszttel. 

Zöldbanán liszt

Amikor először meghallottam, hogy létezik, napokig nevettem rajta. Azért volt ennyire vicces, mert elképzelni sem tudtam, hogy kinek jutott eszébe lisztet készíteni a zöld banánokból. Megjelent előttem, amint a banán őstermelők állnak egy nagy halom zöld banán előtt, amelyet biztosan nem tudnak már eladni, félnek, hogy rájuk rohad és töprengenek azon, mégis mi legyen a kupaccal. Aztán hosszas fejvakarás, tanakodás után után megvilágosodik az egyik és felkiált: legyen belőle liszt!

Ám mára nagyon hálás vagyok neki, ugyanis az egyik kedvencem éppen ez a magliszt-mentes paleo liszt. Nagyon sokoldalú. Sós és édes süteményekben, kenyerekben is megállja a helyét, igazából nincs banán íze. Készíthetsz vele palacsintát vagy muffint. Ha kenyérhez vagy zsemléhez használod, akkor puha és kellemes állagú, kissé barnás terméket kapsz belőle. 

A tápióka vagy nyílgyökér liszt mindenképpen nagy barátja, mert így kívül ropogós, belül puha lesz például a zsemle.

Mindezeken túl azt is érdemes róla tudni, hogy a jó bélbaktériumok nagy barátja. 

Magliszt-mentes paleo liszt édesburgonyából

Nem túl sok helyen és nem túl gyakran lehet ma még hozzá jutni, de nagyon érdemes kipróbálni. Ahogy maga az édesburgonya is, a lisztje is édeskés, de ettől függetlenül használhatjuk sós süteményekhez, kenyerekhez is. 

Önmagában ezt sem érdemes használni, mert bár sok vizet meg tud kötni, de nem áll össze. Így mindenképpen kell hozzá tápióka liszt és tojás is. Sőt az a legjobb, ha a biztonság kedvéért útifűmaghéjat is beleszórsz azért, hogy összeálljon a tészta. Én csak sűrítőnek, ízesítőnek használom különböző lisztek társaságában, sosem önmagában. 

Sűríthetsz vele egyébként főzelékeket, ragukat is.

Zabpehely liszt

Szögezzük le, hogy a zab megtűrt élelmiszer a paleóban. Nagy kár, mert igen jó alapanyag. A mi családunk étrendjébe belefér, azért ha nem is túl sűrűn, de azért rendszeresen használom. Van sima zabliszt is, de annak nagyon erős, markáns íze van. A zabpehely lisztnek sokkal enyhébb aromája van, ezért én ezt jobban szeretem. Szoktam készen is vásárolni, de az is gyakran előfordul, hogy magam darálom le a zabpelyhet a kávédarálómmal. Amennyiben bombabiztos ropogós panírt szeretnék, akkor az általam darált zabpehelylisztbe forgatom a húst vagy esetleg a fasírtgolyókat. 

A búzaliszthez ez hasonlít a legjobban, akár tojás és egyéb “kötőanyag” nélkül is összeáll, sima vízzel is. Ám arra vigyázz, hogy sokkal keményebb a végeredmény, így érdemes keverni akár zöldbanán liszttel vagy édesburgonya liszttel.

Amaránt

Ez az álgabona is a megtűrt kategóriájába tartozik. Vagyis csak módjával javasolt a fogyasztása, pedig ez is egy remek magliszt-mentes paleo liszt. Ezért is kár, mert olyan igénytelen a termesztése, ám annál több tápanyagot tartalmaz. Használhatod panírozásra, de süteményekben, palacsintákban és kenyerekben is megállja a helyét. 

Ezt a lisztet is érdemes keverni tojással és útifűmaghéjjal, hogy összeálljon a formázáshoz.