Sült zöldségek vacsorára saláta ágyon

A nyári vacsorákat igyekszem nagyon kevés munkával megúszni. Bár semmi bajom a konyhai munkával – kivéve a mosogatást -, azért melegben a forró tűzhely mellett állni csak nem az igazi. Sokkal jobb kimenni a szabadba és addig ott lenni, amíg csak lehet. Éppen ezért készültek a napokban is sült zöldségek vacsorára. 

További erénye ennek a fogásnak az, hogy alakbarát, mégis laktató. Vagyis nem fogsz úgy aludni térni, hogy korog a gyomrod, de mégsem veszélyezteti semmi a vonalaid, ami így a bikini szezon kezdetén nagy előny. Pedig nincs is benne semmilyen hús, csupán egy kis libazsír. Amennyiben vegán módon készítenéd, akkor cseréld le a libazsírt kókuszzsírra vagy bármilyen olajra, amit sütéshez használsz. 

Ha mindezt öt perc alatt akarod összedobni sütés nélkül, akkor arra is van egy módszer. Akkor készüljenek nálatok sült zöldségek vacsorára, amikor előző nap valamilyen sült hús volt. Ugyanis, ha a sültet sok-sok, már-már eltúlzott mennyiségű zöldséggel sütöd meg, akkor másnapra vagy harmadnapra már kész is a saláta feltétje. Csak át kell melegítened a sült zöldségeket és rádobni a saláta ágyra, fűszerezni sem kell. Legtöbbször én is így készítem.

Hozzávalók:

fél gumó zeller

2 közepes sárgarépa

fél csomag fagyasztott zöldbab (kiválthatod kelbimbóval vagy brokkolival)

1 szál fehérrépa

1 közepes édesburgonya

1-1,5 dl mandula joghurt (vagy bármilyen növényi joghurt)

fél fej jégsaláta

1 csapott teáskanál fokhagyma port

egy csipet őrölt feketebors

3 teáskanál gyros fűszerkeverék (vagy bármilyen másik, amit szeretsz)

só ízlés szerint

5-6 evőkanál libazsír vagy pecsenyezsír vagy kókuszzsír

10 dkg parmezán

Ą sült zöldségek vacsorára így készülnek: 

A saláta kivételével a zöldségeke meghámozzuk és feldaraboljuk. 

Tűzálló tálba tesszük és alaposan megsózzuk. 

Rátesszük a zsírt és egy deci vizet.

180 fokos sütőben addig sütjük, amíg megpuhulnak és egy kicsit megpirulnak. Fontos, hogy negyed óránként meg kell keverni a sülő zöldségeket.

Egy salátás tányérba tegyünk felszeletelt jégsalátát, majd erre dobjunk rá két-három kanálnyi sült zöldséget. Fontos, hogy a sült zöldségek már langyosak legyenek, mert így nem fonnyasztják meg azonnal a jégsalátát. 

A mandulajoghurtot keverjük össze fél teáskanál sóval, egy csipetnyi őrölt feketeborssal. Ha van otthon felaprított snidling vagy petrezselyemzöld, azt is tehetsz bele. 

Öntsük le a salátát az öntettel és szórjuk meg reszelt parmezánnal.