Az vitán felüli, hogy a mangalica a sertések királya. Nem csak azért, mert sokkal egyszerűbb a felnevelése, mint a hagyományos disznónak. Igaz, hosszabb ideig is kell etetni, mire vágósúlyba kerül. De a mangalica sült és az állatból készült bármilyen étel íze egész egyszerűen mennyei. Felejtsd el a disznóhús ízét, a mangalica ezerszer finomabb!
Nem is kell hosszasan vacakolni a bepácolásával. Egy egyszerű, magyaros ízvilágú fűszerezés bőven megteszi. A többi munka pedig már a sütőé.
Azt mondják: újévkor disznót kell enni, hogy szerencsét hozzon. Szerintem mangalicával kezdeni – és akár folytatni is – az évet, biztosan csak jót jelent. Egy isteni ebédet vagy vacsorát mindenképp.

Hozzávalók két személyre:
0,5 kg mangalica comb,
4-5 evőkanál zsír,
4-5 gerezd fokhagyma,
só,
bors,
őrölt pirospaprika,
1 dl víz.
A mangalica sült elkészítése:
Vágjuk fel 1,5-2 cm szélesre a combot.
A zúzott fokhagymával kenjük be mindkét oldalát.
Ezután fűszerezzük be – szintén – mindkét oldalát.
Kenjük ki vastagon zsírral a tepsit. Fektessük bele a hús szeleteket.
Öntsük alá a vizet és tegyük sütőbe.
180-190 fokon 1-1,5 óra alatt elkészül és vajpuha lesz.
Tipp:
A mangalica sült sütőtök pürével, savanyúsággal, sült batátával vagy vajon párolt almával, körtével az igazán finom.