Mangalica sült – tíz perc munka a páratlan ízekért

Az vitán felüli, hogy a mangalica a sertések királya. Nem csak azért, mert sokkal egyszerűbb a felnevelése, mint a hagyományos disznónak. Igaz, hosszabb ideig is kell etetni, mire vágósúlyba kerül. De a mangalica sült és az állatból készült bármilyen étel íze egész egyszerűen mennyei. Felejtsd el a disznóhús ízét, a mangalica ezerszer finomabb!

Nem is kell hosszasan vacakolni a bepácolásával. Egy egyszerű, magyaros ízvilágú fűszerezés bőven megteszi. A többi munka pedig már a sütőé. 

Azt mondják: újévkor disznót kell enni, hogy szerencsét hozzon. Szerintem mangalicával kezdeni – és akár folytatni is – az évet, biztosan csak jót jelent. Egy isteni ebédet vagy vacsorát mindenképp. 

Hozzávalók két személyre:

0,5 kg mangalica comb,

4-5 evőkanál zsír,

4-5 gerezd fokhagyma,

só, 

bors,

őrölt pirospaprika,

1 dl víz.

A mangalica sült elkészítése:

Vágjuk fel 1,5-2 cm szélesre a combot.

A zúzott fokhagymával kenjük be mindkét oldalát.

Ezután fűszerezzük be – szintén – mindkét oldalát. 

Kenjük ki vastagon zsírral a tepsit. Fektessük bele a hús szeleteket. 

Öntsük alá a vizet és tegyük sütőbe. 

180-190 fokon 1-1,5 óra alatt elkészül és vajpuha lesz.

Tipp:

A mangalica sült sütőtök pürével, savanyúsággal, sült batátával vagy vajon párolt almával, körtével az igazán finom.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben