Mivel a brokkoli igencsak jó hatással van a szervezetünkre nálunk meglehetősen gyakran kerül a a menübe. Elsősorban a brokkolikrém levest kedveljük, amelyet leginkább vacsorára eszünk némi kemény sajt forgáccsal megszórva. De az is gyakran előfordul, hogy sült zöldségek között bukkan fel ez a “zöld virág.
Népszerűségét nálunk annak köszönheti, hogy kiváló tápanyagforrás és mindezen túl segíthet megelőzni a rettegett kórt, a rákbetegséget. Mióta ezen információk birtokába került FF, már ő sem tiltakozik ellene, hanem boldogan tűzi villájára vagy épp kanalazza minden alkalommal.
Mindezen okokból készült a rakott brokkoli, amely nagy sikert aratott és örökre a menünk része marad. Már csak azért is, mert ez az étel kitűnően alkalmas arra, hogy a maradék pörköltet is megegyük. A megadott mennyiség két fő részére elegendő.

Hozzávalók:
maradék pörkölt,
1 fej brokkoli,
2 répa,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
2 közepes fej édesburgonya,
só,
1 teáskanál majoránna,
10 dkg kemény sajt,
1 tojás,
2 evőkanál libazsír.
A rakott brokkoli paleo elvek szerint elkészítése:
- A rózsáira szedett brokkolit sós vízben félpuhára pároljuk, majd leszűrjük. A brokkoli vastag szárát is meghámozzuk és apró kockákra vágra azt is megpároljuk a rózsákkal együtt.
- A maradék pörköltet késes aprítóban miszlikbe vágjuk vagy késsel apró darabokra.
- A felmelegített libazsírra dobjuk a késes aprítóban szintén apróra darált répát, édesburgonyát, hagymát és fokhagymát.
- Sózzuk és megszórjuk a majoránnával.
- Puhára pároljuk.
- Hozzá tesszük a felaprított pörköltet és összeforraljuk.
- A párolt brokkoli felét tűzálló tálba tesszük.
- Ráhalmozzuk a zöldséges pörköltet és egyenletesen eloszlatjuk.
- A tetejére tesszük a párolt brokkoli másik felét.
- A lereszelt kemény sajtot összekeverjük a felvert tojással.
- Ezt a keveréket szétoszlatjuk a brokkoli réteg tetején.
- 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje enyhén megbarnul.
Tipp:
A rakott brokkolit elkészítheted hús nélkül is. Ebben az esetben a sült zöldségeket szórd meg gyros fűszerkeverékkel (oregánó, piros paprika, bors, fokhagyma, bazsalikom) és így tedd a brokkolirétegek közé.