Rakott brokkoli paleo elvek szerint

Mivel a brokkoli igencsak jó hatással van a szervezetünkre nálunk meglehetősen gyakran kerül a a menübe. Elsősorban a brokkolikrém levest kedveljük, amelyet leginkább vacsorára eszünk némi kemény sajt forgáccsal megszórva. De az is gyakran előfordul, hogy sült zöldségek között bukkan fel ez a “zöld virág. 

Népszerűségét nálunk annak köszönheti, hogy kiváló tápanyagforrás és mindezen túl segíthet megelőzni a rettegett kórt, a rákbetegséget. Mióta ezen információk birtokába került FF, már ő sem tiltakozik ellene, hanem boldogan tűzi villájára vagy épp kanalazza minden alkalommal. 

Mindezen okokból készült a rakott brokkoli, amely nagy sikert aratott és örökre a menünk része marad. Már csak azért is, mert ez az étel kitűnően alkalmas arra, hogy a maradék pörköltet is megegyük. A megadott mennyiség két fő részére elegendő. 

Hozzávalók: 

maradék pörkölt,

1 fej brokkoli,

2 répa, 

1 fej vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma, 

2 közepes fej édesburgonya,

só, 

1 teáskanál majoránna,

10 dkg kemény sajt,

1 tojás,

2 evőkanál libazsír.

A rakott brokkoli paleo elvek szerint elkészítése:

  1. A rózsáira szedett brokkolit sós vízben félpuhára pároljuk, majd leszűrjük. A brokkoli vastag szárát is meghámozzuk és apró kockákra vágra azt is megpároljuk a rózsákkal együtt. 
  2. A maradék pörköltet késes aprítóban miszlikbe vágjuk vagy késsel apró darabokra. 
  3. A felmelegített libazsírra dobjuk a késes aprítóban szintén apróra darált répát, édesburgonyát, hagymát és fokhagymát. 
  4. Sózzuk és megszórjuk a majoránnával. 
  5. Puhára pároljuk.
  6. Hozzá tesszük a felaprított pörköltet és összeforraljuk. 
  7. A párolt brokkoli felét tűzálló tálba tesszük.
  8. Ráhalmozzuk a zöldséges pörköltet és egyenletesen eloszlatjuk. 
  9. A tetejére tesszük a párolt brokkoli másik felét.
  10. A lereszelt kemény sajtot összekeverjük a felvert tojással.
  11. Ezt a keveréket szétoszlatjuk a brokkoli réteg tetején. 
  12. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg a teteje enyhén megbarnul. 

Tipp:

A rakott brokkolit elkészítheted hús nélkül is. Ebben az esetben a sült zöldségeket szórd meg gyros fűszerkeverékkel (oregánó, piros paprika, bors, fokhagyma, bazsalikom) és így tedd a brokkolirétegek közé.

A honlapon a felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. Elfogadom Bővebben