A listeria-hisztéria margójára

Ma már nincs olyan háziasszony, aki ne értesült volna arról, hogy szinte az összes itthon kapható fagyasztott zöldség listeria baktériummal volt szennyezett. Ráadásul egy igen agresszív fajtával, amely akár halált is okozhat. A feldolgozott élelmiszerek köztudottan nem egészségesek, így eddig a fagyasztott zöldség, gyümölcs jelentette a tartósítás és a gyors vacsora lehetőségét. Mi legyen ezután?

Először azt gondoltam, milyen szerencse, hogy nyár közepén pattant ki a fagyasztott lisztériás zöldségek botránya. Tök jó, majd eszem frisset, télre meg elrakok mindenfélét és kész. Mi itt a hiszti tárgya? De aztán kicsit utána olvastam és kiderült, hogy listeria fertőzés lehet lágy sajtokban, tejben, húsokban, halakban, rákokban és nyers zöldségekben. A lágy sajtok, tejek kilőve a paleóban, így azzal nem is érdemes foglalkozni. A nyers hús lehet aggályosabb mondjuk a tatárbifsztek miatt, bár az ugye jóféle pirítóskenyérrel az igazi, tehát ezt sem lesz akkora gond elhagyni. A nyers halak közül a szusit és a többi hasonló falatkákat is többnyire rizzsel eszik, így azokról is könnyedén lemondhatunk. Mondjuk a ruszlit vagyis ecetben marinált halat is érdemes kerülni, legalábbis, ha az immunrendszerünk nem az igazi, ugyanis abban is lehet. Na, de a nyers zöldségek! Arról is mondjunk le?

 

A listeria elkerülés módjai

Hosszasan kutakodtam a listeria fertőzésről, de még így is maradt néhány tisztázatlan kérdés, amire szakemberek sem adnak egyértelmű magyarázatot. Arra kerestem a választ elsősorban, hogy miként fertőződnek meg a zöldségek listeria baktériummal és hogyan lehet megszabadulni tőle. Kiderült, hogy a nem megfelelő trágyázással kerül a fertőzés a növényekre, ugyanis elsősorban állatokban fordul elő. (Most már emberben is.) Olyan trágyákat használnak ilyen esetben, amelyek már megfertőzött állatoktól származnak. Vagyis elsősorban az a legveszélyesebb, ha földes zöldségeket veszünk, mert ezeken lehet ott a fertőzés. Ezeket külön edényben érdemes megmosni, ne érintkezzen a mosogatóval és a vizet sem szabad oda önteni. Azt már nem írták, hogy akkor pontosan hová is öntsük, így feltételezhető, hogy például panelházban a WC-be. Én ugyanis máshová nem tudnám. A konyhám sem óriási, így azt sem tudom, miként oldanám meg a külön edény tárolását. Ugyanis a lisztéria nagyon életképes. Csak a magas hő pusztítja el, a hideget kifejezetten jól bírja, még szaporodik is. Például hűtőben. Sőt jól bírja a savat, sót, így tisztítószerekkel is nagyjából hatástalanok vagyunk.

A kulcsszó tehát a magas hő. Mindent jól átfőzni és átsütni. Első az alapos mosás, a külön vágódeszka húsnak, zöldségnek és külön polc a hűtőben mindennek. Zöldség ne érjen húshoz és kész étel se nyers hozzávalókhoz. Öt napnál tovább semmi nem tartózkodhat a hűtőben és alaposan mossuk át rendszeresen a szerkezetet belülről.

Mi legyen a nyers salátákkal? Ez az, amire nem találtam megnyugtató választ. Egy honlapon azt olvastam, hogy mindent alaposan mossunk meg. Ha lehet, ne legyen földes a zöldség. Mondjuk ettől még simán rajta maradhat a kórokozó, mivel nagyon életképes. Az is tény, hogy egészséges szervezetben nem igazán okoz gondot.

Tanácsom pedig nincs. A magam részéről a saját kertből származó zöldséget, gyümölcsöt alapos mosás után bizony megeszem nyersen. Továbbra is a helyi őstermelői piacról vásárolom a többi hozzávalót és megkérdezem miként trágyázzák. Ez után döntöm el, hogy megeszem-e. Inkább bio élelmiszereket veszek a boltban, azoknál – reményeim szerint – odafigyelnek a tápanyagpótlásra. Továbbra is a jól bevált piaci hentesemtől veszem a füstölt termékeket, mert azóta kiderült, hogy volt már fertőzött füstült kolbász is, amelyet visszahívtak. Egyébként az ilyen termékek ideje a tél. Régen nem is készítettek sem füstölt termékeket, sem disznótorost nyáron, pontosan higiéniai okokból. Ha beteg lennék, vagy várandós kismama, akkor bizony jó ideig inkább párolnám a zöldségeket. Végül beszerzek egy gőztisztítót és mindent azzal fertőtlenítek. Hatékony is, környezetbarát is.