A legjobb húsvéti paleo receptek

Azt leszögezhetjük, hogy nincsen Húsvét füstölt sonka és csülök nélkül. De ugyanilyen nagy szerepet kap a tojás, a kalács és a torma is. Ezekből azért számos étel készíthető. A paleo étrendben a kalács jelenti elsősorban a kihívást, mert búzaliszt nélkül nem igazán lehet foszlós, omlós kalácsot készíteni. De ugyanez a helyzet előállhat azoknál az ételeknél, amelyekhez valamilyen tejtermék kell. Ám nem kell elkeseredni, mert íme, a legjobb húsvéti paleo receptek gyűjteménye, amelyeket összefésültem nektek a “repertoáromból”. 

Kezdjük is a húsvéti füstölt csülök főzésével, amely egyáltalán nem bonyolult, csupán türelem kérdése. Egyébként a füstölt tarját vagy sonkát is ugyanígy kell főzni. A legfontosabb a jó alapanyag. Ha csak teheted hagyományos eljárással készült füstölt terméket vegyél. Ennek jellegzetessége, hogy meglehetősen sós és határozottan füstös illata van, amely belengi az egész konyhát vagy kamrát. Ettől nem kell megijedni, ez a jó. Érdemes néhány órára hideg vízbe áztatni ezeket a húsokat, hogy veszítsen a sótartalmából. Bevallom én nem szoktam és úgy is nagyon finom lesz a leve, egy kis hígítással. 

A legjobb húsvéti receptek közül nem hiányozhat a sonkatekercs sem. Igaz ennek az eredetijéhez többnyire besamell mártást készítenek, amelynek egyetlen alkotóeleme sem paleo. Ennek ellenére paleo alapanyagokból is kihozható az eredeti sonkatekercs íze. A titok a totu, amelyet készen is megvehetsz, de otthon sem nagy mutatvány elkészíteni

Amennyiben már kész a főtt sonka, akkor nem maradhat el a hagyományos ecetes torma vagy a majonézes torma sem az asztalról. Nem könnyű beszerezni ezekből cukor és laktózmentes változatot, ám tényleg faék egyszerűségű az elkészítésük otthon. Egyetlen dologra kell vigyázni a feldolgozásnál: a torma bizony eléggé csíp. Sokkal jobban, mint a hagyma. Ezért minden esetben nyitott ablaknál reszeljük le. Ha teheted, akkor szabad térben végezd el ezt a műveletet. 

Az is fontos, hogy csak reszelve jó a torma, akkor lesz megfelelő állagú, ehhez nem használható eredményesen az elektromos aprító. 

Nincs húsvéti terített asztal tavaszi töltött tojás nélkül. Mondjuk én az év minden szakában szívesen elkészítem, mert igen gyors vacsora lehet belőle. Ám Húsvétra szigorúan sonkalében főzöm meg a tojásokat. De nem csak egyszerűen megfőzöm, hanem abban is hagyom kihűlni, így ég jobban belekerül a sonkalé aromája a tojásba. 

Húsvéti paleo receptek édesen

A füstölt-főtt sonka legjobb barátja a húsvéti kalács. Ám a paleo étrendben nem is olyan egyszerű ezt a süteményt létrehozni. Pontosabban nem lehet, mert sosem lesz olyan könnyű a tésztája. Egyszerűen nem lehet paleo alapanyagokból kelt tészta állagot létrehozni. De akkor sem kell nélkülözni a süteményt a húsvéti asztalról, mert lehet húsvéti kalács muffin formában is. Gyors, egyszerű és nagyon finom önmagában, de sonkával, töltött tojással is. 

Bár fonni nem lehet, de nagyon harmonizál a sonkával a gluténmentes banánkenyér. Remekül szeletelhető és igazi jolly joker. Ugyanis sós feltéttel is nagyon finom, de kínálhatjuk süteményként vajjal, lekvárral is. 

A tésztáját tíz perc alatt össze lehet állítani és mindezen túl a barnuló banánok újrahasznosításának a legjobb módja, ezért is került bele a legjobb húsvéti receptek sorába.